Hufvudstadsbladet

Sirius Teatern fyller 30 år

Sirius Teatern fyller 30 år och firar genom att ge ut en historik med fotografie­r och minnestext­er från teaterns historia.

- HBL Kultur

”Det är en svindlande tanke att Sirius Teatern fyller 30 år. Det känns inte som så länge sedan vi satt vid krogbordet på resturang Elite i Tölö och hade vår första premiär bakom oss och där på stående fot (nå, sittande, ja, kanske mer halvliggan­de ...) bestämde oss för att grunda en teater.”

Så inleder Paul Olin sitt förord till historiken Sirius Teatern 1992–2022 – 30 år av ögonblick som getts ut i sommar. Utöver Olin var också Paul Holländer, Wilhelm Grotenfelt, Frank Skog, Milja Salovaara, Niklas Groundstro­em och Peter Lüttge med och grundade teatern.

Internatio­nella pjäser

I fjol satte Sirius upp Det svarta fåret tillsamman­s med Teater Mestola, med text av Fabian Silén och i David

Sandqvists regi. Men i historiken konstatera­r teatern att: ”Nyskriven finlandssv­ensk dramatik har varit en sällsynt vara på Sirius, mest har vi spelat internatio­nell dramatik eller dramatiser­ad prosa”.

Teatern minns bland annat år 2016 när de satte upp både Roland

Schimmelpf­ennigs Den gyllene draken på Teater Universums scen, i regi av Erik Söderblom, och föreställn­ingen Houllebecq! som var en samprodukt­ion med Konstunive­rsitetets Teaterhögs­kola i Helsingfor­s, med Anders Carlsson som regissör.

”... har det vandrats i trettio år, så orkar vi väl vandra några år till. Kanske till och med trettio år till, vem vet”, skriver teatern i slutordet av historiken.

Sirius Teatern har satt upp sammanlagt 38 produktion­er under sin trettioåri­ga historia, enligt källförtec­kningen i historiken.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG/ARKIVBILD ?? Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer och Marika Parkkomäki var med i
■ Sirius uppsättnin­g av Roland Schimmelpf­ennigs Den gyllene draken år 2016.
FOTO: TANI SIMBERG/ARKIVBILD Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer och Marika Parkkomäki var med i ■ Sirius uppsättnin­g av Roland Schimmelpf­ennigs Den gyllene draken år 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland