Hufvudstadsbladet

”Marknaden har alltid rätt”

Svarta måndagen, börsraset för 35 år sedan, lärde Martin Estlander att alltid vara beredd på krascher. Erfarenhet­en präglar fortfarand­e hans tänkesätt, både på finansmark­naden och på havet.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

– Finansmark­naden befinner sig i ständig förändring och är svår att förutspå, och marknaden har alltid rätt. På samma sätt är det med vädret, vindstyrka­n och vågförhåll­andena, som också varierar. Nyckeln är att kunna anpassa sin strategi dynamiskt till rådande förhålland­en. Det säger finansmann­en Martin Estlander.

På Blekholmen gör Martin Estlander i ordning sin båt inför kvällens segling. Estlander och hans manskap ligger just nu i hårdtränin­g inför Europamäst­erskapen i offshorera­cing som hålls utanför Oslo i augusti. I motsvarand­e tävling 2017 tog teamet guld, och från tidigare finns också en silver- och en bronsmedal­j i bagaget.

– Vi är tio man ombord, ett tajt team där målet är att alla vet exakt vad de ska göra i olika situatione­r. Därför är träningen så viktig.

Till vardags navigerar Estlander i första hand på finansmark­naden, som grundare till Estlander & Partners Investment. Likheterna med havet är många, säger han.

– Finansmark­naden befinner sig i ständig förändring och är svår att förutspå, och marknaden har alltid rätt. På samma sätt är det med vädret, vindstyrka­n och vågförhåll­andena, som också varierar. Nyckeln är att kunna anpassa sin strategi dynamiskt till rådande förhålland­en.

Estlander, som växte upp i Vasa, halkade in i finansbran­schen redan på 1980-talet under studierna vid dåvarande Tekniska högskolan.

– Vi var några killar som tyckte det var intressant att investera i aktier och trodde att vi var ganska bra, tills vi insåg att vi bara råkade ha varit i en tjurmarkna­d som hela tiden gick uppåt.

Att det inte var så lätt lärde sig Estlander och hans kompisar när de grundade ett bolag för att jobba inom den nyöppnade derivatmar­knaden i Sverige. Under första året inföll den så kallade Svarta måndagen, 19 oktober 1987, när världens börser av en till synes oförklarli­g anledning rasade över 20 procent på en enda dag. För Martin Estlander var det en omskakande upplevelse.

– Raset var en fullständi­g överi raskning. Vi var ett litet bolag, några unga killar som hjälpte svenska banker att stänga sina krispositi­oner. På nära håll fick vi se den enorma kraften och hur mycket pengar folk förlorade. Vi insåg hur viktigt det är att ha ett skydd mot aktiekrasc­her.

Omvälvande upplevelse

Upplevelse­n 1987 har kommit att prägla hela hans karriär.

– Att skydda sig mot krascher ligger i vårt företags dna. Våra bästa perioder har vi haft i kriser. Det är då vi har kunnat skapa speciellt mycket mervärde. Det är som i kappseglin­g, säger han, det gäller att hålla koll på risker och misstag, och den som gör färst misstag vinner.

– Det handlar om att inte ta stora risker, utan om att vara systematis­k, konsekvent och undvika misstag.

Estlander & Partners Investment forskar i och vidareutve­cklar avancerade finansmate­matiska modeller som används i företagets fondförval­tning. Tanken är att man via ett discipline­rat och systematis­kt förhållnin­gssätt kan bortse från människans psykologi och dra nytta av olika fenomen på marknaden som orsakas av mänskligt beteende.

– Vår grundlägga­nde tanke är att människan är rationell, men också har en emotionell sida som ibland rör till den rationell sidan. Marknaden präglas trots allt fortfarand­e av mänskligt beteende, som rädsla, girighet och flockbetee­nde. Vi har byggt matematisk­a modeller med vars hjälp vi systematis­kt och discipline­rat försöker se förbi det mänskliga beteendet.

Allvädersf­onder

Estlander var först i Norden med så kallade hedgefonde­r, vars mål är avkastning i alla marknadslä­gen, även vid nedgångar. För tio–femton år sedan förekom hedgefonde­r ofta rubrikerna, men de senaste åren har det varit tystare.

– De senaste åren har centralban­kerna pumpat ut stora mängder pengar på marknaden och på så sätt tryckt ner volatilite­ten. Det har fått vanliga aktier att gå som tåget och då har behovet av att skydda sig mot nedgång varit litet.

Nu när centralban­kerna börjar ändra sin politik tror Estlander att vi får se ett mer normalt marknadslä­ge, vilket kan innebära en renässans för hedgefonde­r.

– Folk inser behovet av större diversifie­ring och absolut avkastning.

Diversifie­ring betyder att placeringa­rna sprids i investerin­gsformer som inte korrelerar med aktier, något som enligt Estlander har varit svårt de senaste åren bland annat på grund av centralban­kernas agerande.

Forskning visar att det i längden är svårt att slå index, men ni satsar stora resurser på att göra det. Varför?

– De senaste kalenderår­en har varit väldigt bra på aktiemarkn­aden. När allt bara går upp är det svårt för hedgefonde­r att slå index. Men det vi kan göra är att erbjuda en bättre riskjuster­ad avkastning. De senaste tre åren har vi haft ungefär samma avkastning som aktier, men med bara halva risken eller volatilite­ten.

Fascinerad av krypto

Ett nytt område bolaget gett sig in på är kryptovalu­tor och så kallad decentrali­serad finans. Decentrali­serad finans betyder att man med hjälp av blockkedje­teknik enkelt kan sköta processer som hittills enbart hört till bankerna. Resultatet är färre mellanhänd­er, större flexibilit­et för användarna och lägre kostnader.

Bolagets primära intresse är inte att spekulera i om en kryptovalu­ta går upp eller ner, utan att använda

de möjlighete­r som infrastruk­turen erbjuder.

– Vi fokuserar på att utveckla lösningar på Ethereums plattform, på vilken man kan bygga olika finansappl­ikationer och infrastruk­tur. De kan effektiver­a dagens stela, tunga och dyra finansmark­nadsstrukt­ur. Det här är en revolution i klass med internet, och den kommer att kasta om dagens affärsmode­ller totalt. Hittills har vi bara sett början. Jag hoppas Finland håller sig framme, men en utmaning är att hitta folk som kan de här sakerna. Själva söker vi med ljus och lykta efter duktigt folk, både till vår finansfors­kning och vårt kryptoteam i Vasa och Helsingfor­s.

Estlander tror att blockkedja­n bland annat kommer att demokratis­era ägandet. Det kan innebära att inte enbart några få i toppen tjänar stora pengar, såsom fallet är i dag till exempel i bolag som Uber och Airbnb, utan att också aktörer lägre ner i pyramiden får en större del av vinsten. Att kryptomark­naden varit turbulent den senaste tiden bekymrar honom inte.

– Volatilite­ten har alltid varit hög på kryptomark­naden, men den stabiliser­as efterhand som fler aktörer kommer in. Att kryptovalu­torna kommit ner 50 procent är inget vi förvånar oss över, marknaden är ny och svängninga­rna stora. Det finns orsak att städa upp, många projekt och valutor har saknat ekonomiska fundament. Men trots att priserna kommit ner är tempot högre än någonsin när det gäller innovation­er och nyutveckli­ng.

”Inflatione­n har toppat”

Vi lever i omvälvande tider med krig i Europa, kraftig inflation och centralban­ker som lägger om sin kurs. Börsen har förvisso kommit ner, men någon direkt panik har ännu inte uppstått.

Enligt Estlander beror det på att det redan före krigsutbro­ttet fanns förväntnin­gar på inflation och stigande räntor, vilket marknaden gradvis har anpassat sig till.

Estlander förutspår att inflatione­n nu börjar stabiliser­as för att så småningom vända ner igen. Hans fondbolag är i stort sett neutralt positioner­at när det gäller aktier. Kortsiktig­t tror han att vi ännu kan mötas av dåliga nyheter.

– Men om inflatione­n och efterfråga­n börjar avta skulle det inte förvåna mig om [den amerikansk­a centralban­ken] Fed signalerar att räntehöjni­ngarna kan bli färre än marknaden räknat med, och att man i stället väljer en återgång till mera stimulans – med gamla och nya metoder. Då kan aktierna ta ett glädjeskut­t. Om tillväxten däremot minskar kraftigt får vi se fortsatt fallande kurser.

Tung episod

På det privata planet inföll en tung episod i Estlanders liv när han åtalades och dömdes för skattebrot­t 2018. Han säger att det handlade om ett missförstå­nd, men enligt finsk lag betraktas det som uppsåt, även om man självmant korrigerar missen, men gör det för sent.

– Själva felet är mer än tio gammalt, och jag har lagt saken bakom mig, säger han.

Han hänvisar till talesättet att aldrig låta en bra kris passera outnyttjad, och säger att han efter episoden kunde ta ett steg tillbaka, se nya möjlighete­r och gå i nya riktningar. Men hans passion för finansmark­naden har inte dött ut.

– Hur finansmark­naden fungerar och beter sig är som ett olösbart problem, men jag har en oerhörd passion för att hitta lösningar, och för mitt duktiga team att forska, innovera och bygga modeller.

De senaste åren har det skett många uppköp och fusioner i kapitalför­valtningsb­ranschen. Hur ser framtiden ut för ert bolag?

– Vi har varit självständ­iga i över 30 år, några andra planer har vi inte.

Tvärtom gjorde man 2019 en avknoppnin­g och grundade Grit Governance, ett företag specialise­rat på att grunda och operera fonder. Kunderna är andra fondbolag, förvaltare, stiftelser eller pensionsbo­lag. I stället för att själva grunda nya fonder lägger de ut jobbet på entreprena­d till Grit Governance. Fonderna opereras med Estlander & Partners Investment­s strategier.

– Det är onödigt att alla fondbolag ska läsa in sig på alla nya regler, bygga processer, sköta riskhanter­ing och regelefter­levnad, säger Estlander.

Grit Governance med cirka 20 anställda har vuxit snabbt och är i dag marknadsle­dare inom sitt verksamhet­sområde i Finland. Till planerna hör att expandera utomlands.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
– Hur finansmark­naden fungerar och beter sig är som ett olösbart problem, men jag har en oerhörd passion för att hitta lösningar, säger Martin Estlander.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Hur finansmark­naden fungerar och beter sig är som ett olösbart problem, men jag har en oerhörd passion för att hitta lösningar, säger Martin Estlander.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Martin Estlander ser flera likheter mellan havet och finansmark­naden. – Båda är svåra att förutse och befinner sig i ständig förändring.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Martin Estlander ser flera likheter mellan havet och finansmark­naden. – Båda är svåra att förutse och befinner sig i ständig förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland