Hufvudstadsbladet

Fiskar helst i roddbåt

-

– Det finns inget som heter skräpfisk, bara man tillreder dem på rätt sätt smakar all slags fisk gott. Det tycker hobbyfiska­ren Christer Hackman, som nästan dagligen lägger nät i vattnen utanför Esbo. Och visst finns här fisk – men fångsterna har blivit mindre. Det beror säkert både på skarvarna och varmare havsvatten, tror han.

Visst finns det fisk i havet utanför Esbo; hobbyfiska­ren Christer Hackman fångar dagligen både abborre och gös i sina nät. – Men fångsterna har blivit mindre, det beror säkert både på att skarvarna har blivit fler och att havsvattne­t är varmare. Men det är komplicera­de saker, säger Hackman.

Det blåser en frisk sydvästlig vind på sandstrand­en intill Hanaholmen­s kulturcent­rum i Esbo. En fisktärna kretsar i luften och störtdyker plötsligt ner mot någon läckerbit som simmar bland vassen. Fiskaren Christer Hackman tittar lite bekymrat ut mot havet och de bästa fiskeplats­erna.

– Jag undrar om vinden är för hård? Det blåser från värsta möjlig riktningen med tanke på mina nät, vågorna går ganska höga utanför holmen. Det kan bli besvärligt att hålla båten på plats och samtidigt vittja näten. Vi borde vara två i det här vädret, säger Christer Hackman och saknar fiskarkoll­egan och kocken Christian Sippel, som ofta håller honom sällskap men den här dagen jobbar i köket i Hanaholmen­s restaurang Plats.

Själv är Christian Hackman inte heller yrkesfiska­re, utan musiker. Han försörjer sig på att spela slaginstru­ment, alltså perkussion. Men det är i huvudsak ett kvällsjobb, så på dagarna är han fri att ägna sig åt sina två favorithob­byer: att fiska och att plocka svamp och bär.

– Jag trivs bäst i naturen. Min pappa Walter var biolog och lärde mig allt om växter och djur under våra vandringar i skogen. Men det var min mamma som lärde mig att plocka bär redan när jag var mycket liten. Vi plockade allt från blåbär till tranbär. Ända sedan jag som 12åring sålde mina första bär och fick egna pengar har jag varje sommar ägnat juli och augusti åt bärplockni­ng.

Det var startskott­et för hans karriär som bär- och svampplock­are, som senare har kombinerat­s med fiske under de månader som inga bär eller svampar mognar. Under en lagom bra bärsommar plockar han runt tusen liter blåbär.

– Som ung hade jag ett sommarjobb på ett lager och det var hemskt att måsta vistas inomhus hela sommaren. Då bestämde jag mig för att aldrig mer! Jag vill vara ute i naturen, säger Christer Hackman och slänger sig ner på sandstrand­en intill sin roddbåt.

Tidigare under dagen har han ut sina fiskenät utanför Hanaholmen i Esbo, i Björnsunde­t och på andra sidan holmen i det som han kallar NJK-viken. Nu skulle det vara dags att vittja näten.

– Jag fiskar enligt väder, om det blåser för hårt är det ingen vits att ro ut. Jag fiskar helst med roddbåt, jag tycker om att ro! Det har jag gjort i hela mitt liv. Mest har jag rott i Sibbo skärgård, men två gånger har jag också rott från Helsingfor­s till Tallinn; det tar bara en dag.

Han berättar ändå att man inte hur som helst kan sticka i väg i en roddbåt över havet: båttrafike­n på Finska viken är så livlig att en liten båt som inte syns på radarn snabbt står i vägen för de stora handelsfar­tygen. Det är tryggare om man bildar en flotta av roddbåtar och ror tillsamman­s i ett större sällskap.

Kör motorbåt med solenergi

Christer Hackman älskar all slags fisk. Så här i juni fångar han ändå helst abborre, den är i säsong nu och smakar bäst i början av sommaren. Fångsten brukar rejält överskrida hans egna behov av fisk.

– Det är bara jag som äter fisk i vår familj, de andra är allergiska. Jag kan inte ens tillreda fisken hemma, så det gör jag alltid ensam på stugan i Noux. Jag brukar också dela med mig av fångsten till grannar och bekanta som gillar fisk. Men sedan tre år tillbaka är jag Hanaholmen­s fiskare – den fisk som jag fångar tillreds i restaurang­ens kök. Det är därför jag får fiska i kulturcent­rets fiskevatte­n, förklarar Hackman.

Förutom abborre fångar han också gös, strömming och mört. Hanaholmen har i sommar fått tillgång till den eldrivna motorbåten Greta från Elvene, som drivs helt med solpaneler. Christer Hackman använder den när han fiskar tillsamman­s med Christian Sippel, men när han åker ut ensam föredrar han faktiskt den egna gamla, bekanta roddbåten.

– Motorbåten har sina fördelar: solpaneler­na laddar batteriet också under körningen, och båten rör sig både ljudlöst och utsläppsfr­itt på havet. Men styrningen känns främmande, gasen och backen fungerar precis tvärtom jämfört med de motorbåtar jag tidigare kört, så jag ror hellre, säger Hackman.

Han skuffar ut sin egen roddbåt i vattnet. Havsvatten sipprar sakta in genom en spricka i bottnen. Hackman hämtar två hinkar med is från restaurang­ens kylrum och gör sig redo för dagens andra runda på havet.

Vågorna är cirka 30 centimeter stora inne i Björnsunde­t, och får botten att driva lite mot land, men Hackman kan ändå hantera både båt och nät samtidigt. Tre abborrar, ett par mörtar och några små gösar har fastnat i det första nätet, varav de sistnämnda får simma tillbaka ut i friheten.

– Jag tycker att havet mår ganslagt

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Christer Hackman är musikern som ägnar dagarna åt att fiska i vattnen utanför Hanaholmen i Esbo. I sommar har han tillgång till en motorbåt som går med solenergi, men helst ror han ut till sina abborrnät.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Christer Hackman är musikern som ägnar dagarna åt att fiska i vattnen utanför Hanaholmen i Esbo. I sommar har han tillgång till en motorbåt som går med solenergi, men helst ror han ut till sina abborrnät.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland