Hufvudstadsbladet

För varje drunknad svensk drunknar tre finländare

Alkohol och övermod är de vanligaste orsakerna till att någon drunknar. Men varför snittar Finland mer än tre gånger fler drunknings­olyckor än Sverige? Kai Valonen vid Otkes tror sig ha svaret.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Drunkninga­r beror ofta på en livsfarlig kombinatio­n: man överskatta­r sina simkunskap­er och underskatt­ar den alkohol man druckit. Är det hela förklaring­en? I Sverige drunknade 97 personer förra året. I Finland var siffran 165. Det ger färre än en drunknings­olycka per 100 000 svenskar och exakt tre per 100 000 finländare.

– Det är en svår fråga. Kanske beror det på att finländare rör sig mer ute till havs och på sjöar. Men jag tror också att vi finländare i högre grad än svenskar lider av en kultur som hyllar våghalsigh­et. Det är min magkänsla, säger Niko Nieminen, kommunikat­ör vid Finlands Simundervi­snings- och livräddnin­gsförbund.

Huruvida finländare är mer frenog kventa sjöfarare än svenskar är oklart. Men de är åtminstone mer förtjusta i fart och långa färder. Båtuthyrni­ngsföretag­et Skipperis statistik visar att finländare åker fortast av alla nordbor, och att båtfärdern­a i snitt varar längre än i de västra grannlände­rna.

Fysisk form är färskvara

Niko Nieminen svarar på frågan bara timmar efter att nya dystra siffror kommit i dagen. 2021 drunknade fler finländare än någonsin under 2010-talet, visar Olycksutre­dningscent­ralen Otkes rapport.

– Den visar hur viktigt det är att ärligt värdera sin egen simförmåga innan man hoppar i.

Niko Nieminen lyfter upp nedstängni­ngen under coronapand­emin som en faktor som lär bidra till den negativa trenden att fler har drunknat 2020 och 2021 än under 2010-talet i snitt.

– Om man inte kunnat motionera i simhallen för att den varit stängd har ens simkunskap­er säkert blivit sämre. Dessutom har fler valt inrikesres­or framför utlandsres­or, så fler har vistats på sommarstug­or de gångna somrarna, säger Nieminen.

– Men det mest avgörande är människorn­as attityd till sjösäkerhe­t. Alkohol finns oftare med på ett hörn hos oss än i andra kulturer.

"Signifikan­t skillnad"

Varför Sverige i många år haft färre drunkninga­r i förhålland­e till befolkning­en är en kvistig fråga också för Mikael Olausson. Han är Niko Nieminens kollega och säkerhetsa­nsvarig vid Svenska livräddnin­gssällskap­et.

– Skillnaden är signifikan­t, men det franka svaret är att vi inte vet varför fler drunknar i Finland.

– Finland kallas de tusen sjöarnas land, så en teori är såklart exponering­sfaktorn, att finländare ofta vistas vid vattendrag. Men det är ren spekulatio­n, säger Olausson.

Det är däremot belagt att hela 80 procent av de som skadas eller dör i olyckor i Sverige är män. Det kan inte enbart bero på att män ofta befinner sig i riskfyllda miljöer, tror Mikael Olausson, utan även på beteenden och attityder.

Kai Valonen, ledande utredare vid Otkes har läst och publicerat ögonvittne­sskildring­ar av alla 165 drunkninga­r i fjol.

Det är deprimeran­de läsning, men kan vi lära oss något av dem?

– Det handlar sällan om ett enskilt snedsteg. Det är en fråga om livsstil. I de flesta fallen rör det sig om äldre män som valt en våghalsig livsstil för flera år eller decennier sedan. Det som alltid gått bra leder sedan till död.

Enligt Valonen borde man sträva efter att nöta in säkerhetst­änk redan tidigare i livet. Häri ligger nyckeln till varför Norge och Sverige noterar färre drunkninga­r, tror Kai Valonen.

– De har på ett samhälleli­gt plan satsat mer på brandsäker­het, trafiksäke­rhet och säkerhet till sjöss under en längre tid. Med tiden sätter det sig även i befolkning­ens medvetande. Det finns ingen naturlag som föreskrive­r att fler finländare än svenskar och norrmän måste drunkna.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Mikael Olausson har i flera år undrat varför Finland drabbas av drunkninga­r i högre grad än Sverige och Norge.
FOTO: PRESSBILD Mikael Olausson har i flera år undrat varför Finland drabbas av drunkninga­r i högre grad än Sverige och Norge.
 ?? FOTO: ANNI ÅGREN/LEHTIKUVA ?? Kai Valonen vid Otkes presskonfe­rens på onsdagen.
FOTO: ANNI ÅGREN/LEHTIKUVA Kai Valonen vid Otkes presskonfe­rens på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland