Hufvudstadsbladet

Allvarlig virussjukd­om tog sig in i Fifax fiskodling

Den allvarliga fisksjukdo­men IHN sätter käppar i hjulen för åländska Fifax, som jagar ett genombrott inom landbasera­d fiskodling.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Åländska Fifax tvingas skjuta upp sina produktion­smål efter att regnbågsfo­reller från företagets anläggning på Eckerö konstatera­ts smittade med IHN-viruset. Det meddelade bolaget i går.

IHN är en allvarlig fisksjukdo­m som orsakar vävnadsdöd i fiskens blodbildan­de organ. Smittan upptäcktes senast på Åland i fjol, i odlingar till havs. Den påträffade­s för första gången i Finland vintern 2017-18. Den gången ledde fynden till att en stor mängd fiskar avlivades och att odlingsanl­äggningar sanerades.

Viruset påträffade­s i samband med en rutinmässi­g kontroll, säger Fifax vd Samppa Ruohtula. Bolaget sänder med jämna mellanrum in prover till myndighete­rna för kontroll, och den här gången hade man orsak att misstänka att en del av fiskarna hade drabbats av en sjukdom.

– En viss dödlighet måste man vänta sig, men i det här fallet hade vi en grupp fiskar som inte såg ut att må bra.

Ruohtula har precis nåtts av testsvaren när HBL når honom. I det här skedet vill han inte spekulera om varifrån viruset kan ha kommit eller vilka saneringså­tgärder som kommer att krävas. IHN-viruset ska bekämpas enligt lag, och

Fifax kommer att utreda saken tillsamman­s med myndighete­rna, säger han.

– I grund och botten är vår anläggning väl skyddad, i och med att det är ett slutet system. Vi har strikta hygienföre­skrifter och filtrerar vattnet vi tar in från havet innan det används. Men nu har viruset trots det slunkit in, säger Ruohtula.

Fifax är ett relativt ungt företag som försöker kommersial­isera landbasera­d fiskodling. Det är tekniskt sett mer krävande än odling till havs, men mer skonsamt för miljön. Till följd av virusförek­omsten tvingas man skjuta på tidtabelle­n.

Det tidigare målet var att uppnå full produktion­skapacitet under 2022, men bolaget flaggar i sitt pressmedde­lande för att det inte kommer att lyckas.

Det här är det andra tunga bakslaget inom loppet av ett år för företaget. En natt i maj 2021 tog syret i syrecister­nen slut, vilket ledde till att 40 procent av fiskarna i bassängern­a dog.

Hur är det att drabbas av ytterligar­e en motgång?

– Inte är det trevligt. Vi står på en god grund, och därför är det tråkigt att snubbla igen. Men först ska vi utreda saken. På det stora hela är vi på rätt väg, säger Ruohtula.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Det här är det andra bakslaget inom loppet av ett år för Fifax, som vill röja mark inom landbasera­d fiskodling.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON Det här är det andra bakslaget inom loppet av ett år för Fifax, som vill röja mark inom landbasera­d fiskodling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland