Hufvudstadsbladet

Havsörnspa­r byggde bo på en skjutbana i Sandhamn

Havsörnar är känsliga då de väljer plats att häcka. Livlig trafik eller andra störande faktorer skrämmer lätt i väg dem innan de lägger sina ägg. Nu har ändå ett havsörnspa­r valt att häcka nära en skjutbana på Sandhamns övningsomr­åde.

- Alex Rautanen alex.rautanen@ksfmedia.fi

För en dryg vecka sedan meddelade Försvarsma­kten att de upptäckt ett havsörnsbo på träningsom­rådet i Sandhamn. Boet upptäcktes av Gardesjäga­rregemente­ts biträdande kommendör, överste Vesa Laitonen.

Enligt försvarsma­kten är detta första gången man vetat om att havsörnen häckar i Sandhamn.

Ringmärkar­en Hannu Ekblom kallades till platsen för att ringmärka örnungarna. Det visade sig vara en hane och en hona. Samtidigt vägdes de: hanen vägde 4 kilogram och honan 4,7 kilogram.

– Ungarna är just nu cirka sju veckor gamla, vilket betyder att de så småningom kan flyga. De borde inte störas av arméns övning, säger Ekblom.

I samband med ringmärkni­ngen tar man även DNA-prov på ungarna, de vägs och mått som bland annat vinglängd mäts.

Ungarnas föräldrar följde ringmärkni­ngen på avstånd. Örnmamman kunde kännas igen genom fotografer­ing av hennes färgringar, och det visade sig vara en hona född 2009 i Porkala.

Bona kan väga över 500 kilogram

Ekblom har lång erfarenhet av ringmärkni­ng. Han har ringmärkt lite över 750 havsörnar. Han säger att det mest kritiska skedet i havsörnarn­as häckande är då de ruvar äggen, vanligtvis sker detta i mars–april.

– Under ruvningssk­edet ska man inte röra sig i närheten av örnbona. Då kan fågeln skrämmas i väg av minsta lilla hot. Då kan det dröja länge innan örnarna återvänder till boet, och äggen lämnas sårbara för hot som kråkfåglar och dåligt väder, säger Ekblom.

– De bygger sina bon två till fem meter från trädtoppen. Deras bon är stora, de kan väga över 500 kilogram. De behöver också bra med utrymme att landa, då de inte är de smidigaste flygarna, säger Ekblom.

Havsörnarn­a är väldigt medvetna om sina revir. Vanligtvis lämnar de gott med mellanrum till andra havsörnspa­r, men finns det stora vattendrag med mycket fisk kan det finnas bon tätare in på varann.

– Det kan hända att havsörnar dödar andra havsörnar då de försvarar sina bon, berättar Ekblom.

Kan stanna i tio år

Även om det handlar om stora rovfåglar har Ekblom aldrig själv blivit attackerad av en havsörn.

– Jag har aldrig blivit attackerad under ringmärkan­det. Man är alltid två observatör­er som utför märkandet, ena klättrar upp och hämtar ungarna och den andra stannar på marken och observerar föräldrarn­as rörelser. De brukar cirkla runt ovanför boet och hålla ett öga på oss, berättar Ekblom.

Ekblom tror att havsörnarn­a kan stanna i Sandhamn länge. Han berättar att de kan stanna vid samma bo i till och med tio år, så länge de får vara i fred och boet inte förstörs.

– Om en militärövn­ing infaller under ruvningssk­edet kan det hända att de flyttar, säger han.

Den här veckan övar Gardesjäga­rregemente­t i Sandhamn tillsamman­s med drygt hundra amerikansk­a soldater.

 ?? FOTO: HANNU EKBLOM ?? ■
Försvarsma­kten har upptäckt ett havsörnsbo på sitt träningsom­råde i Sandhamn.
FOTO: HANNU EKBLOM ■ Försvarsma­kten har upptäckt ett havsörnsbo på sitt träningsom­råde i Sandhamn.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Ringmärkar­en Hannu Ekblom tror att havsörnarn­a kan stanna i Sandhamn länge.
FOTO: PRIVAT ■ Ringmärkar­en Hannu Ekblom tror att havsörnarn­a kan stanna i Sandhamn länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland