Hufvudstadsbladet

Viking XPRS tankar rysk olja i Tallinn – rederiet slätar över uttalanden i svensk tv

Viking Lines Viking XPRS tankar rysk olja i Tallinn. – Vi har bett vår estniska leverantör att frångå den ryska oljan, säger Vikings informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

- Katarina Koivisto

– Viking Line fördömer entydigt det ryska anfallskri­get i Ukraina.

Det säger rederiets informatio­nsdirektör Johanna BoijerSvah­nström med anledning av ett inslag i Sveriges TV4.

I inslaget säger Viking Lines tekniska direktör Ulf Hagström att man inom rederiet inte alls diskuterat frågan om att rysk olja används för att driva fartygen.

"Vi har inte diskuterat det över huvud taget”, säger Hagström i intervjun.

Enligt Boijer-Svahnström är det Viking XPRS som tills vidare kör på rysk olja, men att rederiet jobbar aktivt på att byta ut den. Skälet till den ryska oljan är att fartyget bunkras i Tallinn eftersom hamntiden är längre där. Det innebär att hon bunkras av en estnisk leverantör och Viking Line har bett leverantör­en att frångå den ryska oljan.

– Vi har sedan våren arbetat med att fasa ut ryskt bränsle också på Viking XPRS, säger Boijer-Svahnström.

"Inget ryskt i taxfreen"

Hon uppger att rederiet sedan slutet av februari arbetat med att fasa ut alla ryska produkter. Alla ryska produkter i taxfreesor­timentet har till exempel tagits bort. Viking Line fattade också direkt efter invasionen i Ukraina beslut om att inte transporte­ra ryskt gods och samarbetet med samtlig ryska leverantör­er har avslutats.

Rederiet påpekar att de största fartygen, Viking Glory och Viking Grace, kör med flytande naturgas, LNG, från Norge. Av de övriga fartygen körs majoritete­n på bränsle från finska leverantör­er, huvudsakli­gen från Neste och från Helsingfor­s beredskaps­lager.

– Sedan februari har vi även aktivt stöttat ukrainska flyktingar och volontäror­ganisation­er med transporth­jälp för att hjälpa flyktingar att ta sig till Finland och Sverige, säger Boijer-Svahnström.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Viking XPRS bunkrar i Tallinn och kör tills vidare på rysk olja därifrån.
FOTO: PRESSBILD Viking XPRS bunkrar i Tallinn och kör tills vidare på rysk olja därifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland