Hufvudstadsbladet

Minst 1 000 döda i skalv i Afghanista­n

Minst 1 000 människor har dödats i ett jordskalv i Paktika i Afghanista­n. Ännu fler har skadats, enligt statligt styrda medier i landet. Skalvet inträffade mitt i natten lokal tid.

- TT

Fyra distrikt i Paktika-provinsen drabbades av skalvet med en magnitud kring 6,0 på 10 kilometers djup.

"Antalet ökar. Människor gräver grav efter grav", säger Mohammad Amin Huzaifa, chef över informatio­nsoch kulturdepa­rtementet i Paktika i ett meddelande till journalist­er.

Även i grannprovi­nsen Khost har tiotals människor omkommit eller skadats i skalvet, bedömer myndighete­rna.

Räddningsi­nsatser

Räddningsp­ersonal finns på plats och ger första hjälpen i drabbade områden i Paktika, Giyan och Barmal, twittrar Ramiz Alakbarov,

företrädar­e för FN-missionen i Afghanista­n.

Räddningsp­ersonal har tagits till området med helikopter, enligt statligt styrda nyhetsbyrå­n Bakhtar.

"Vi uppmanar alla hjälporgan­isationer att sända personal till området omedelbart för att förhindra en humanitär katastrof", twittrar regeringen­s talesperso­n Bilal Karimi.

Området är oländigt och det är dåligt med informatio­n därifrån.

Kändes 50 mil bort

Skalvet kunde kännas över 50 mil bort av sammanlagt uppemot 120 miljoner människor i Afghanista­n, Pakistan och Indien, enligt den europeiska jordbävnin­gsövervaka­ren EMSC.

Det bergiga Afghanista­n och stora delar av södra Asien drabbas ofta av förödande jordbävnin­gar. Bristfälli­gt konstruera­de bostäder, sjukhus och andra byggnader gör att följderna blir svåra.

2015 omkom över 200 människor i en jordbävnin­g i Afghanista­n och i grannlande­t Pakistan. 2002 omkom runt 1 000 människor i ett skalv i norra Afghanista­n och 1998 miste minst 4 500 människor sina liv i ett jordskalv i landets nordöstra delar.

❞ Vi uppmanar alla hjälporgan­isationer att sända personal till området omedelbart för att förhindra en humanitär katastrof. Bilal Karimi

 ?? FOTO: TT ?? Ett stort jordskalv har inträffat i provinsern­a Paktika och Khost.
FOTO: TT Ett stort jordskalv har inträffat i provinsern­a Paktika och Khost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland