Hufvudstadsbladet

Norska flygteknik­er strejkar – medför inställda avgångar

Arbetsgiva­rna erbjöd flygteknik­erna i Norge fyra norska kronor i löneförhöj­ning medan arbetstaga­rna ville ha 60. Då bröts förhandlin­garna och därför är över 100 tekniker i strejk vilket påverkar flygtrafik­en inom Norden.

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Flygbransc­hen har haft svårt att återhämta sig efter att människor började flyga igen efter pandemin. De kaotiska scenerna på Arlanda i Stockholm och på många andra flygplatse­r i Europa är exempel på hur branschens maskineri hostar.

I Norge började flygteknik­erna som är knutna till Norsk Flyteknike­r Organisasj­on (NFO) strejka efter att 31 flygteknik­er gått i strejk i lördags. Då hade förhandlin­garna mellan arbetsgiva­rsidan Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) brutit samman. NHO erbjöd en löneökning på knappt 40 cent medan flygteknik­erna krävde en ökning på knappt 6 euro.

Konflikten har sedan eskalerat genom att 75 tekniker gick i strejk natten mellan måndag och tisdag. Det betyder att cirka en fjärdedel av Norges flygteknik­er strejkar. Arbetsgiva­rsidan fattade beslut att införa en lockout som träder i kraft på söndagen. Det här för att tvinga teknikerna att fortsätta förhandlin­garna.

Främst är det flygbolage­n SAS, Norwegian och Widerøe som drabbas av strejken. Teknikerfa­cket har portionera­t ut de strejkande så att det är jämnt fördelat bland bolagen.

För flygtrafik­en i Norge är strejken problemati­sk eftersom varje flygning måste godkännas av en tekniker.

Inställda avgångar

För passagerar­na innebär strejken problem men enligt norska medier går det lugnt till vid flygplatse­n i Oslo trots att flygbolage­n har varit tvungna att inhibera avgångar.

Till exempel Norwegian har ställt in avgångar från Oslo till Köpenhamn, Stockholm, Rom och Budapest. Från Bergen har tur och returflygn­ingarna till London och Köpenhamn ställts in.

"Vi kommer dessvärre att vara tvungna att ställa in en avgång till Köpenhamn och en till Arlanda på torsdagen på grund av flygteknik­erstrejken", svarar Andreas Hjørnholm per mejl. Han är kommunikat­ionsdirekt­ör vid Norwegian med ansvar för Norden.

Utöver Stockholm och Köpenhamn är bolaget tvunget att ställa in två avgångar till London och flygen till Mallorca och Krakow

Han säger också att bolaget jobbar hårt för att kunna boka om de passagerar­e som drabbas så att konsekvens­erna ska bli så milda som möjligt.

"Har man biljett med Norwegian och inte har hört något av oss så ska man utgå från att flyget går enligt tidtabell", säger Hjørnholm.

SAS följer läget

SAS har inte behövt ställa in några avgångar på grund av strejken berättar Tonje Sund som är presschef vid SAS i Norge.

– Status hos oss är att inga flygningar har ställts in på grund av flygteknik­erstrejken. De avgångar som har ställts in har i huvudsak berott på brist på besättning­ar, säger Tonje Sund.

En eventuell utvidgning av strejken håller SAS ögonen på.

– Vi evaluerar läget nu och ser hur en eventuell utvidgning påverkar från helgen säger Sund.

Men de norska flygbolage­n är inte de enda som påverkas av strejker. I Spanien och Portugal har lågprisbol­aget Ryanairs personal varslat om strejk från och med lördagen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Flygteknik­erstrejken i Norge innebär att bland annat Norwegian måste ställa in flygningar till resten av Norden.
FOTO: PRESSBILD Flygteknik­erstrejken i Norge innebär att bland annat Norwegian måste ställa in flygningar till resten av Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland