Hufvudstadsbladet

Hårdare vapenlag klar att godkännas i USA

- TT

Tuffare bakgrundsk­ontroller och större möjlighete­r att neka personer som dömts för våld i nära relation att köpa vapen. Det har Demokrater­na och Republiker­na kommit överens om när en ny vapenlag nu ska klubbas igenom i kölvattnet av masskjutni­ngarna i USA.

Överenskom­melsen kommer efter att de båda partierna tillsatt en särskild grupp i senaten som arbetat i veckor för att hitta kompromiss­er som de båda partierna kunde acceptera. Förslagen går inte lika långt som USAs president Joe Biden uttryckt en önskan om, exempelvis blir det inget totalstopp för automatkar­biner.

Men senatorn Chris Murphy, som lett förhandlin­garna för Demokrater­nas räkning, hyllar ändå det nya lagpaketet och beskriver det som den viktigaste lagstiftni­ngen på området på nära 30 år.

"Den här lagen kommer att rädda liv", skriver Murphy i en tweet.

Hårdare bakgrundsk­ontroller

Huvudförsl­aget i den nya lagen är ett krav på hårdare bakgrundsk­ontroller av personer som är yngre än 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om att ge 11 miljarder dollar i en satsning mot psykisk ohälsa och ytterligar­e två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men den gäller endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller har barn tillsamman­s med.

Kamp mot klockan

Lagstiftar­na har fört en kamp mot klockan med vetskapen om att eventuella förseninga­r hade kunnat leda till att man tappat det momentum som infunnit sig efter skolmassak­ern i Uvalde i Texas, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl samt dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta personer dödades. Båda händelsern­a inträffade i maj.

"Den partiövers­kridande vapenlagen är ett framsteg och kommer att rädda liv. Även om det inte är allt vi hade önskat är det en lag som vi är i akut behov av", säger Senatens majoritets­ledare, demokraten Chuck Schumer, i ett uttalande.

Förhoppnin­gen från demokratis­kt håll är att lagen ska kunna klubbas igenom till helgen.Om så blir fallet väntas representa­nthuset kort därpå säga sitt, varpå lagstiftni­ngen skickas till Biden.

 ?? BRANDON/TT-AP FOTO: ALEX ?? En demonstrat­ion i huvudstade­n Washington med krav på striktare vapenlagar. Arkivbild.
BRANDON/TT-AP FOTO: ALEX En demonstrat­ion i huvudstade­n Washington med krav på striktare vapenlagar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland