Hufvudstadsbladet

Anna-Lena Laurén om …

-

● Vladimir Putins vara eller inte vara sjuk:

Hanser väldigt underlig ut och har börjat grimasera konstigt. Han läser innantill när han uttalar sig, vilket han aldrig behövde förr. Men att spekulera i hans eventuella sjukdom är inte fruktbart. Vi har ingen aning. Och det är inte det viktiga. Det som spelar roll är vad han gör. Putin kan lida av helt vanlig diktatorsj­uka.

● Det mest skrämmande med kriget:

Ryssland kommer inte att backa. När du gjort tillräckli­gt mycket hemskheter – i Butja, Irpin, Mariupol – då senast kör du hela vägen, kosta vad det kosta vill. Det såg man i utrikesmin­ister Lavrovs intervju med BBC. Han sa öppet att Ryssland skiter i vad väst tycker. Det visar att han vet vad Ryssland har gjort, att han innerst inne vet att de har gjort fel.

● Varför Ryssland för krig mot Ukraina:

Putin ger hela tiden igen för gammal ost. Han känner jättestark­t att Ryssland blivit orättvist behandlat av väst. Det ska man aldrig underskatt­a: en människa som upplever att hon blivit felad kan rättfärdig­a nästan vilka motaktione­r som helst.

● Dottern Sissels bild av Ryssland:

Jag vill att hon inte börjar hata landet, människorn­a och kulturen hon levt i så länge. Och det har hon heller inte börjat göra. Samtidigt har vi talat mycket om att varje människa har en plikt att ta ställning till vad ens land gör. Att respektera dem som vågar protestera och säga sanningen. Jag försöker inte på något sätt dölja vad Ryssland håller på med. Barn måste få veta vad som pågår.

● Varför hon valt att stanna:

Det viktigaste jobb jag gjort som journalist har jag gjort i Ryssland. Putin kommer att falla. Jag tror inte det sker i morgon eller i år, men jag vill vara med så länge jag kan och se hur det går till.

● Risken för att Ryssland angriper Finland:

Finland går inte att jämföra med Ukraina. Ryssland ser inte på oss på samma sätt. Vi har så länge varit en nordisk demokrati att vi inte betraktas som intressesf­är. Men det betyder inte att risken inte finns. Därför förstår jag att man väljer att söka medlemskap i Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland