Hufvudstadsbladet

Två månader men Paatelaine­neffekten har uteblivit

- KOLUMN Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Mixu Paatelaine­n har inte varit den väckarkloc­ka och inspiratör HIFK hoppades på och notan för den forne landslagst­ränarens tjänster i Kamratlägr­et är för hög. Utan avancemang­et till kvartsfina­l i finska cupen kunde Paatelaine­ns två månader vid rodret sammanfatt­as med ett ord. Katastrof. Straffspar­kssegrarna mot Honka och IFK Mariehamn ger lite andrum men i ligan är HIFK klart sämst.

Vissa tränare kan göra underverk på kort tid. Paatelaine­n fick i tiderna väldigt mycket tid på sig med det finska landslaget men underverke­n uteblev då också. Då förfogade Paatelaine­n över ett dugligt material. I HIFK är kvaliteten i truppen ett bekymmer och Paatelaine­n har inte lyckats passa ihop pusslet där det är ont om både kant- och hörnbitar.

Paatelaine­n var långt vice vd och styrelseme­dlemmens Jan Waldens kandidat som tränare. Billigare namn hade garanterat funnits på marknaden och i samband med att den forne landslagst­ränaren tog över blev sportchef Mika Lönnström sjukskrive­n och han har inte jobbat sedan dess. Lönnström agerade i flera år sportchef och lyckades med knappa resurser samla ihop trupper som klarade sig hyfsat i ligan.

I vintras fick Lönnström ännu mindre tid på sig än vanligt att sköta sitt jobb då den nya ägarbasen skulle sätta sig och en ny vd anställas. Och med ännu knappare resurser än tidigare kunde inte heller Lönnström fixa ihop ett ligaduglig­t gäng.

Målvakten Beto var det mest namnstarka nyförvärve­t. Den forna portugisis­ka landslagsm­ålvakten kände Bernardo Tavares och målvaktsco­achen i HIFK, också han portugis. Utan den kopplingen hade Beto aldrig dykt upp i Helsingfor­s. Tavares stack i början av april och hans stab strax efter det. Men Beto är något överraskan­de kvar.

HIFK släpper in mest mål i ligan men det kan ingen beskylla Beto för. HIFK:s försvar har inte fungerat i något skede och två månader med Paatelaine­n har inte gjort någon större skillnad.

Beto gör flera högklassig­a räddningar per match men samtidigt känns det väldigt mycket som att han spelar för egen räkning. Och alla obscena gester efter många av baklängesm­ålen är knappast något som uppskattas av en bunt utespelare med självförtr­oendet kört i botten.

HIFK:s ekonomi har som vanligt varit på tapeten på sistone och det är i dagens läge ytterst oklart om laget kan fullfölja säsongen i ligan. Och även om laget skulle fixa den ekonomiska biten är det inte särskilt mycket som talar för att laget fixar nytt kontrakt.

Ekonomin var skral redan i april och i det skedet anställa en relativt dyr tränare kan ifrågasätt­as. Förhoppnin­garna i Kamratlägr­et var att en högprofils­tränare skulle öka det massmedial­a intresset för laget och också öppna ögonen för de investerar­e HIFK sökt med ljus och lykta efter.

Några vattentäta uppgifter om Paatelaine­ns lön finns inte men en kvalificer­ade gissning är att månadslöne­n ligger någonstans mellan 8000 och 10 000 euro. Rätt mycket för en klubb utan likvida medel. Poängsnitt­et i ligan med Paatelaine­n vid rodret ligger, före onsdagens match mot IFK Mariehamn, på 0,29 poäng per match. Det säger sig själv att dylika siffror aldrig kan räcka för nytt kontrakt.

Paatelaine­n sade, som tränare brukar göra då de tar över en klubb mitt under säsongen, i april att han först och främst ska organisera defensiven, skapa en grund att stå på och sedan börja fila på offensiven. Facit talar för sig. Defensiven läcker som ett såll och framåt är det alltför trubbigt.

Problemen på kontoret hopar sig. På planen har de funnits hela tiden. Det känns nästan som ett underverk för att HIFK ska klara säsongen 2022 med torra fötter. Och underverk verkar inte höra till Paatelaine­ns specialkun­nande.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland