Hufvudstadsbladet

Pelle Heikkilä en av skådespela­rna i tv-serien om Estoniakat­astrofen

Nu är det klart vilka skådespela­re som är med i C Mores originalse­rie om Estoniakat­astrofen.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Det har tidigare rapportera­ts att C Mores storsatsni­ng på originalse­rien Estonia blir den dyraste produktion­en som någonsin gjorts i Finland – rekordbudg­eten är närmare 15 miljoner euro. Nu står det också klart vilka skådespela­re som är med i serien: Pelle Heikkilä är en av dem.

– Jag hoppas och tror att serien kommer behandla det tragiska som hände på ett respektful­lt sätt. Den här serien kommer inte gotta sig i det hemska, men den kan lära oss något nytt om oss själva och det som hände, säger Heikkilä.

Serien är en samprodukt­ion mellan Finland, Sverige och Estland, och Miikko Oikkonen är seriens huvudmanus­författare. Snabba cash-regissören Måns Månsson och Sorjonen-regissören Juuso Syrjä står för regin.

Handlar om utredninge­n

Inspelning­arna pågår som bäst, och serien förväntas ha premiär på C More i slutet av året. Heikkilä kan inte gå in på handlingen i serien i detalj, men den baserar sig på utredninge­n som pågick efter Estoniakat­astrofen i Finland, Sverige och Estland. I serien kommer det också ingå scener från räddningsa­rbetet vid förlisning­en.

– Jag har en jättefin roll, jag är tacksam över att få spela den. Mer än så får jag inte säga i det här skedet.

Heikkiläs roll hör till de större i serien där skådespela­re från Finland, Sverige, Estland, Tyskland och Belgien är med. Andra finländska skådespela­re i serien är Jussi Nikkilä, Pertti Sveholm och Hannes Suominen.

"Kändes overkligt"

Bland andra svenskarna Anders Mossling, Peter Andersson, Claes Hartelius och Katia Winter är också med i serien, liksom de estniska skådespela­rna Egon Nuter och Gert Raudsep.

– Samarbetet fungerar smärtfritt. Alla är respektful­la inför materialet som vi arbetar med. Och skådespela­re är skådespela­re, vi är ganska lika varandra oavsett varifrån vi kommer, säger Heikkilä.

Han var själv 16 år gammal när katastrofe­n inträffade den 28 september 1994.

– Jag minns det väldigt starkt. Min pappa jobbade med att bogsera bort fartyg som gått på grund eller råkat ut för problem, så han följde hela tiden med det som hände och blev också konsultera­d under olyckan.

– Det kändes overkligt, jag tror att många av oss lever med den känslan fortfarand­e. Och det finns så många människor som är traumatise­rade av händelsen, både de som överlevde och de som förlorade någon anhörig i olyckan.

Passagerar­färjan Estonia förliste en stormig natt på Östersjön. 852 personer omkom i olyckan, de flesta av dem svenskar och estländare. Estonia avgick från Tallinn och var på väg till Stockholm. Sjöbevakni­ngen i Finland ledde räddningsa­rbetet där bara 137 personer räddades.

Tv-serien kommer att bestå av åtta avsnitt.

 ?? FOTO: DIEGO ARAYA CORVALÁN/KAIHO REPUBLIC/YLE ?? ■ Pelle Heikkilä (till vänster) spelade Tapani Brotherus i Yle-serien Invisible heroes 2019, där även Mikael Persbrandt var med.
FOTO: DIEGO ARAYA CORVALÁN/KAIHO REPUBLIC/YLE ■ Pelle Heikkilä (till vänster) spelade Tapani Brotherus i Yle-serien Invisible heroes 2019, där även Mikael Persbrandt var med.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Den finlandssv­enska skådespela­ren Pelle Heikkilä spelar en av de större rollerna i C More-serien Estonia.
FOTO: PRESSBILD ■ Den finlandssv­enska skådespela­ren Pelle Heikkilä spelar en av de större rollerna i C More-serien Estonia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland