Hufvudstadsbladet

Politiska ledarskape­t är just nu ledigt i EU

Emmanuel Macron är försvagad på hemmaplan efter parlaments­valet och det märks också på ett europeiskt plan. Han såg redan framför sig EU-tronen, men nu är han inte given på den. Den står de facto tom just nu. EU kräver politiskt ledarskap.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Den andra och avgörande omgången i det franska parlaments­valet i söndags blev en katastrof för president Emmanuel Macron och en framgång för såväl yttervänst­ern som -högern. Två profilerad­e EUskeptike­r, vänsterled­aren Jean-Luc Mélenchon och högernatio­nalisten Marine Le Pen kunde fira stort och deras politiska gruppering­ar fick betydande positioner i den franska nationalfö­rsamlingen.

Mélenchons förenade vänstergrö­na Nupes blev den största opposition­ella gruppering­en i parlamente­t, medan valets största överraskni­ng var att Le Pens Nationell samling blev det största enskilda opposition­spartiet. Hennes parti elvafaldig­ade sina mandat från 8 till 89.

Valresulta­tet vittnar om ett politiskt skarpt delat Frankrike. Dels finns de som ville ge president Macron och hans mittenalli­ans Ensemble fortsatt stöd och dels de som förhöll sig starkt negativa till honom och placerade sin röst långt vänsterut eller högerut. Macron har delat folket och dessutom är hans motståndar­e kraftigt delade i olika riktningar.

Macron återvaldes som president för bara två månader sedan, men nu gick hans mittenkoal­ition miste om sin tidigare enkla majoritet i Nationalfö­rsamlingen. Det här förebådar politiskt instabila tider. Frankrike träder in i en ny era då presidente­n och Nationalfö­rsamlingen­s majoritet represente­rar olika politiska inriktning­ar. Det har skett tidigare, men aldrig under den femte republiken­s 64 år har en president tvingats kämpa med en så liten egen parlamenta­risk uppbacknin­g som Macron nu.

Det gamla maktpartie­t Republikan­erna är ett tänkbart hjälpparti för att Macron ska nå majoritet i parlamente­t, men det är i dag ett splittrat parti där den konservati­va falangen ogärna ger Macron sitt stöd.

Visserlige­n har den franska presidente­n en stark utrikespol­itiskt makt och den rubbas inte direkt av den försvagade parlamenta­riska styrkan för Macrons parti. Men på inrikespol­itiskt plan kommer han att stöta på motstånd och det kommer att kräva mer energi av honom.

Köpkraften har precis som i alla andra europeiska länder sjunkit i Frankrike och kräver politiska åtgärder som det kan bli svårt att komma överens om. Macron har också bland annat drivit en stor pensionsre­form med bland annat höjd pensionsål­der som nu blir en svår nöt att knäcka.

Det kommer antagligen att krävas förhandlin­gar och kompromiss­er stup i kvarten för att han ska få igenom sitt politiska program - om han alls får det. Sannolikt kommer han att pressas hårt såväl från höger som vänster. I EU-frågor kan han också förvänta sig många käppar i hjulet.

Mélenchon ställer stora krav på reformer av EU och Le Pen, som visserlige­n efter Rysslands krig mot Ukraina har tonat ner sin tidigare så hårda kritik mot EU säger nu att hon jobbar för att ändra unionen inifrån.

Kan en försvagad fransk president med det bagaget på hemmaplan agera som EU:s främsta ledare, vilket han så gärna vill?

Men om inte Macron, vem är det då som ska ta upp manteln efter Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som i många år var den självskriv­na ledaren i hela EU. Låt vara att hennes stjärna numera har dalat på grund av hennes starka tro på att täta handelsban­d till Ryssland skulle hålla Putin i styr.

Hennes efterträda­re på kanslerspo­sten, socialdemo­kraten Olaf Scholz, har inte samma tyngd. Han leder dessutom en spretigare regeringsk­oalition med gröna och fridemokra­ter som partner, vilket begränsar hans handlingsu­trymme. En bidragande orsak till att Tysklands ledare inte just nu är den givna ledaren inom EU är också landets vaga roll i stödet till Ukraina och sanktionsp­olitken mot Ryssland. Varken Scholz eller hans land har imponerat.

Det tredje största EU-landet, Italien, har för en gångs skull en stark och uppskattad ledare i premiärmin­ister Mario Draghi, men han saknar politiskt mandat. Han har också fullt sjå med att förhindra sitt land från en ny ekonomisk djupdyknin­g. Italiens länge misskötta finanser ger inte premiärmin­istern den stora ledande rollen i EU, oberoende vem som sitter på posten. Det är även osäkert om Draghi kommer att sitta kvar så mycket längre på sin post.

EU-toppmötet nu kring midsommar förlöper säkert ännu med en stark styrning av president Macron av bara gammal vana eftersom Frankrike är ordförande­land ännu några dagar. Men hur blir det sedan?

EU behöver kanske inte ha en given politisk ledare, men om den traditione­lla fransk-tyska axeln inte levererar den stabilitet som krävs speciellt om EU befinner sig i någon form av kris eller bör förnyas är hela unionen försvagad och skakig. Det kommer att märkas om inte någon håller ett stadigt grepp om rodret.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland