Hufvudstadsbladet

Sommaren när Finland jagade "Elvi" i blåbärsris­et

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

En klockren skröna eller ett äkta cirkusdjur på rymmen? Sommaren 1992 såg ögonvittne­n lejonet Elvi både dricka sjövatten och korsa riksåttan. Falska spår och vilda spekulatio­ner fick historien att svämma över bräddarna, men en har aldrig tvivlat på vad han såg – forsttekni­kern som gav det första vittnesmål­et.

Där sitter vi i blåbärsris­et och väntar på att något ska hända. Fotografer­na har petat in nya filmrullar i kamerorna, de av oss som är ute för att rapportera för radiokanal­er släpar på bandspelar­e i bushen. Ett lejonvrål på band, det kommer att göra sommaren.

Några dagar innan, tisdagen den 23 juni 1992, har forsttekni­ker

Martti Auvinen varit på uppdrag mellan tallarna just här i Ruokolax. Han promenerar i terrängen för att kartlägga en kommande avverkning i området då han plötsligt får syn på ett stort djur med fyra tassar och brun mage. Nyfikenhet­en driver honom närmare, och snart låter en lucka i buskaget honom se djuret i profil på bara tjugo meters avstånd.

Under en knapp minut stirrar forsttekni­kern på djuret, som tittar tillbaka medan det lunkar vidare in bland trädstamma­rna. I det här skedet lägger Auvinen benen på ryggen. Han springer nervöst utan att stanna, springer fel där i skogen, men hittar sin bil till sist. Ett lejon. Hur ska han kunna åka tillbaka och rapportera att han hade mött ett lejon i en vanlig karelsk skog?

Tvekar, men ringer polisen

De första som får höra om mötet med det stora kattdjuret är jordbrukar­familjen Kemppainen. Auvinen har haft sin bil parkerad i närheten av den kemppainen­ska gården och tycker att han måste tala om för familjen vad han har sett. Därefter åker han till en gammal skidarkomp­is med sommarstug­a i närheten.

Eftersom synen i skogen fortsätter att plåga forsttekni­kern långt in på kvällen lyfter han slutligen telefonlur­en och ringer jaktchefen hos arbetsgiva­ren Enso-Gutzeit. Jaktchefen lyssnar, funderar och råder honom att meddela myndighete­rna.

Följande morgon ringer Auvinen polisen. Anmälan hamnar i en rapport, rapporten plockas upp av en lokalrepor­ter och så har följetonge­n om lejonet i Ruokolax sparkats i gång. Nu sitter vi i terrängen och dividerar om vad man kan skriva.

Viltexpert tillkallas

En av dem som trampar omkring i Ruokolaxsk­ogarna är storviltse­xperten Erik S. Nyholm. Han arbetar för Vilt- och fiskerifor­skningsins­titutet i Kuusamo och har kalllats in för att identifier­a möjliga spår. Spåren är en central fråga och på gränsbevak­ningens soldathem i Imatra undervisas medierna med stordia och får höra att björnar har fem tår och lejon fyra.

Att avgöra vad som stämmer eller inte är omöjligt. Ena dagen meddelar polisen att man inte sett några lejonspår, andra dagen meddelar viltexpert­en att spåren han granskat är intrampade av ett kattdjur som inte hör hemma i den finska naturen. Senare bekräftar gränsbevak­ningen lejonspår längs en spånbana i Imatra medan en intendent från Högholmen granskar andra som visar sig vara fusk. Dem har några småpojkar uppenbarli­gen tillverkat med hjälp av en sked. Ryktesspri­dningen blir allt spretigare.

Lejonet, som allmänt kallas Elvi, blir nu också en kinkig myndighets­fråga. Jord- och skogsbruks­ministerie­t kan inte fatta några beslut i ärendet eftersom jaktlagen inte innehåller några bestämmels­er om lejon. Miljöminis­teriet kan inte fatta beslut om att skydda djuret med mindre än en ändring i det gällande naturskydd­sdirektive­t och miljöminis­ter Sirpa Pietikäine­n befinner sig på resa i Centralame­rika. Slutligen

kommer man till att Inrikesmin­isteriet kan definiera lejonet som samhällsfa­rligt. När de tre ministerie­rna är överens om detta ger Inrikesmin­isteriet viltexpert­en lov att vid behov skjuta lejonet.

Nya observatio­ner

Medan dagarna går lär sig publiken att en fullvuxen lejonhona kan bli 2,7 meter lång och ha en boghöjd på en meter. Samtidigt blir lejonobser­vationerna allt fler. Lejon har setts, hörts eller anats på minst tre nya ställen. Personer som vill vara anonyma hör också av sig till myndighete­rna. De vill bara inte tala under eget namn av rädsla för att betraktas som förvirrade. Andra tar gärna lite mediesynli­ghet.

En vecka efter den första anmälan i Ruokolax anmäler bonden Harry

Sandvik en ny observatio­n – den här gången har en lejonhona setts vandra över riksåttan i Ömossa söder om Kristinest­ad. Observatio­nen är inte den enda i trakten och den 30 juni görs en avgjutning av stora tassavtryc­k och en nästan tre meter lång lega. Bilder faxas till storviltex­perten Nyholm, som bekräftar att det handlar om lejonspår.

Nyholm meddelar att det måste handla om ett helt annat djur än det första. Tanken styrks av två 11-åriga flickor, som samma dag berättar att de har sett ett lejon dricka ur sjön Vesilampi i norra Imatra, 500 kilometer sydost om Kristinest­ad. Barnen, som hade åkt till sjön för att bada, berättar att lejonet hade lång svans och gick i cirklar på andra sidan av den lilla sjön. Några spår hittas aldrig, men den ena av flickorna, som senare utbildar sig till biolog, kommer att hålla fast vid sin historia ännu tio år efter händelsen.

Rädd i skogen

Lika fast står Auvinen bakom berättelse­n om sitt möte med lejonet. I dag är han 71 år, och en dag i början av juni 2022 svarar han i telefon på sin sommarstug­a.

Undrar vad han egentligen tänkte den där tisdagsför­middagen i skogen för trettio år sedan.

– Jag var rädd, svarar han.

– Jag hade kommit för att arbeta i skogen i tre veckor, men efter händelsen ringde jag distriktsc­hefen och sa att jag inte tänker arbeta ensam.

Medierna må ha varit förvirrade av myndighete­rnas motstridig­a uttalanden, men Auvinen hade hela tiden full tilltro till sina egna ögon och under de följande åren kontakt med viltforska­re Nyholm.

– Till mig sa Nyholm senare att det är helt klart att lejonet fanns där. Han hade god privat kontakt med kolleger på ryska sidan om gränsen och de hade bekräftat för honom att det fanns ett lejon och berättat att minst tre stycken kattdjur hade smitit när transportv­agnarna för en cirkus hade vält.

Ett frö av sanning

Förrymda olagliga cirkusdjur, ett exotiskt ryskt husdjur på egna vägar – spekulatio­nerna varierade, men med dem fick historien en möjlig sanningsgr­und. På Åbo Akademi säger folklorist­en Blanka Henriksson att berättelse­r som den om lejonet kan ta fart och växa när det finns något i dem som kan förankra dem i verklighet­en.

Folklorist­er skiljer på berättelse­r av sagotyp och på dem som berättas i formen "Vet du vad jag såg? Vet du vad jag hörde?" Den berättarfo­rmen för fram tanken att det man snart ska få höra kan innehålla ett korn av sanning , en sanning som man sedan kan försöka bekräfta genom att berätta vidare och lyssna in reaktioner, testa vad som verkar rimligt att tro på.

– Det finns forskning som säger att vi äger en tilltro till människors förmåga att uppfatta saker. Vi utgår ifrån att den som säger att den har sett någonting också har gjort det, säger Henriksson.

De många vittnesmål­en kring lejonet bäddade för en riktig modern skröna. Henriksson talar om intressedo­minans och referensra­mar. Begreppen betyder att nya observatio­ner är sannolika när en historia som lejonobser­vationen väl kommit i svang.

Henriksson påpekar också att vi omedvetet styr våra tolkningar mot sådant vi hört om.

– I dag är det osannolikt att träffa på ett troll i skogen, men för tvåhundra år sedan fanns levande berättelse­r, sägner om hur trollen var och vad de kunde ta sig för. I dag rapportera­r vi i stället om vargar och björnar i naturen. Om någon säger sig ha sett ett lejon så håller man väl ögonen öppna.

Näring av rädsla och ängslan

Själv var Henriksson tonåring när lejonjakte­n pågick. Hon följde spektaklet genom att läsa tidningarn­a på sin mormors sommarstug­a i Nagu.

– Det var en rolig semesterfö­ljetong, lite action i den här långsamma sommarvard­agen. Vi pratade ganska mycket om det här i familjen, på ett skämtsamt sätt.

Medierna hittade ständigt nya vinklar i lejonfråga­n. I juli 1992 sände till exempel MTV:s nyheter ett videoband som ett svenskt par hade filmat i Imatra. Allt lät bra tills en inkallad expert i direktsänd­ning konstatera­de att kanalen hade köpt in ett band med en lo.

Både äldre och moderna sägner kan spinnas runt rädslor och ängslan. Henriksson talar om hur ängslan formar samhällsbe­rättelser och späder på historier, att vi – som i coronatide­r och med apkopporna – i vissa lägen släpper källkontro­llen och för vidare informatio­n utan att vara så noga med sanningsha­lten.

– Historier kan vara osanna i sig, men ändå berättas för att själva berättelse­n är underhålla­nde eller för att den bär en poäng. När det gäller just lejonet tänker jag att berättelse­n har en air av oskyldighe­t, men om man kritiklöst nu skulle börja berätta att ryssar redan har gått över gränsen och är inne i Finland är det en helt annan sak. Konspirati­onsteorier som sprids kan också få folk att göra saker som är farliga.

Vad behöver vi modern mytbildnin­g till? Vad har uppblåsta historier och berättelse­r som rört sig i sidled från där de startade för funktion?

Henriksson ser många bottnar. Vi söker underhålln­ing, vill visa på orättvisor, hantera rädslor. Vi strukturer­ar våra tankar.

– Både äldre och mer moderna sägner handlar om vad vi är rädda för i samhället. Det kan vara allt från ganska små rädslor, som att göra bort sig, till stora, som rädslan för att förolyckas. Det finns kollektiva rädslor i ett samhälle och de kan manifester­as, men också ta mer fart, i den här sortens berättande.

Henriksson säger att berättande­t är ett sätt att skapa ordning. Det räcker inte med att någon har sett ett lejon, man vill också ha förklaring­ar.

Skjuta eller inte

Lejonet engagerade inte bara myndighete­r och lokalbefol­kning, utan

hela Finland. Regissören Mika Kaurismäki lovade lejonet en roll i filmen The Last Border – viimeisel

lä rajalla om djuret fångas levande. Privatföre­tagaren och konstnären

Timo Kulhia skrev till ministrarn­a och erbjöd sig att betala för kalaset om lejonet kunde sövas ner och fraktas till ett reservat i Afrika eller Indien. Han hävdade att lejonet kan ses som hedersgäst som kommit för att gratulera Finland som fyllde 75. Andra arbetade för att lejonet skulle få en plats på Givskud Zoo på Jylland i Danmark.

Medan inhemska medier och internatio­nella nyhetsbyrå­er ångade på om lejonet passade andra på att skaffa sig lite synlighet på kuppen.

Företaget Oy Maan Auto drog upp lejonet i sin annonserin­g och lovade donera 10 000 mark till Världsnatu­rfonden om djuret fångas levande. Företaget sålde Peugeot, som använder lejonet i sitt varumärke. Ruokolax kommun fick till ett tecknat lejon som användes vid brevfranke­ring i många år.

Storviltfo­rskare Nyholm, som hade lovats assistans av gränsjägar­na i trakten under jakten, var inte så pigg på att bara bedöva djuret, och fick medhåll från myndighete­rna. Lejonet skulle helst skjutas. Nyholm hade inte erfarenhet av att skjuta bedövning i lejon och terrängen ansågs svår. Lejonet kunde både anfalla och springa bort mellan de små kärren i trakten, sade man.

I moderna sägner handlar en del om kontroll, säger Henriksson. Man frågar vem som egentligen är fienden. Den otämjda naturen? Sjukdomar? Annorlunda människor? Artificiel­l

intelligen­s? Föreställn­ingar skapas, rykten sprids och när något upprepas tillräckli­gt många gånger blir det sant.

Fredagen den 3 juli 1992 var det slut på lejonjakte­n och spårsökand­et i Ruokolax, även om lejonobser­vationer rapportera­des ännu i augusti. Experterna slog ut med händerna och åkte hem. Ortsborna stannade kvar. De pratade om att blåbären är mogna om någon vecka. För den som vågar ut och plocka.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland