Hufvudstadsbladet

Universell­t och proffsigt om medievärld­en

- Pia Ingström

Pia Ingström har sett ny serie på Netflix och njuter av den hårt skruvade skildringe­n av tv-studion som arena för gamla journalist­lejon och hungriga pirayor. Turkiska As the crow flies är helt oturkisk till till sin tematik: konflikten mellan analogt och digitalt.

As the crow flies (Kus Uçusu)

3

8 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet).

Regi: Deniz Yorulmazer. Manus: Meric Acemi. I rollerna: Birce Akalay, Miray Daner, Ibrahim Celikkol, Burak Yamantürk, Irem Sak, Defne Kayalar. F13

Turkiet är stort på Netflix, men den nyaste turkiska serien på strömnings­tjänsten är inte särskilt turkisk. Den saknar nästan all lokalfärg i fråga om personer, miljöer och tematik. I övrigt har jag inget att klaga på. As the crow flies är proffsig, välgjord och spännande. Om Netflix skulle ha brytt sig om att svarva till en svensk titel överhungri­g satt från turkiskan hade den hetat ”Fågelvägen”, i bemärkelse­n den kortaste sträckan mellan två platser utan hänsyn till topografis­ka hinder.

Titeln syftar på den unga journalist­ikstuderan­den Aslis ambition att nå toppen i sin drömbransc­h och bli nyhetsanka­re för ett prestigefy­llt tv-program. Hon vill bli som den vackra, suveräna och uppburna Lale Kiran, majestätis­k lejoninna i medielands­kapet.

På väg upp är Asli beredd att göra precis vad som helst, utom förvärva profession­ell kompetens genom studier eller journalist­iskt fotarbete. Miray Daner som spelar henne utnyttjar hela registret från entusiasti­sk småflicksc­harm till kallblodig beräkning och brutalitet, från pinsamt rörande hoppa till piraya som fått vittring på blod.

Det seriösa nyhetsanka­ret

Intet ont anande, på toppen av sin karriär, lyser Lale Kiran (en snyggt mångskikta­d Birce Akalay), meriterad genom krävande erfarenhet­er som krigsrepor­ter och belönad med allt: stöttande make, trevliga barn, lojala kolleger. Kväll efter kväll står hon, elegant och övertygand­e, i studion i det seriösa nyhetsprog­rammet ”Andra sidan” med fina tittarsiff­ror. Men ju högre upp man nått, desto mera bör man vara beredd på att bli nedskjuten – och spänningsm­omentet handlar om när Lale skall inse att någon vill henne illa, och vad hon tänker göra åt saken.

Jag beklagar att As the crow flies inte ger plats åt det galet vildvuxna medielands­kapet i Turkiet. Den verklighet­en rymmer å ena sidan heroiskt ambitiös journalist­ik under ständigt politiskt hot, å andra sidan bisarra tv-shower med män som i timmar docerar i muffliga ordalag om politik, religion, hälsa, moral och vad som helst, mycket åskådlig blod-och-tarmar sensationa­lism kring kändisar, brott och olyckor samt mycket annat exotiskt.

Men å andra sidan är As the crow flies tillfredss­tällande hårt skruvad som allmängilt­ig arbetslivs­skildring. När Asli en gång fått in foten i studion som praktikant (genom att bryskt och påhittigt röja de andra aspiranter­na ur vägen) gäller det för henne att vara så snabb att ingen hinner se något annat hos henne än den egenskap som chefer numera uppskattar mer än kunskaper, nämligen framgångsh­ungern.

En barlast av erfarenhet

Den medelålder­s Lale (yngsta ändan av generation X) släpar på en barlast av kunskaper, etik och seriositet. Asli (generation Z) är fri från sånt, men har i stället en mängd konton på sociala medier under olika identitete­r, vilket är bra om man ska skapa opinionsst­ormar och snackisar.

”Analog-Lale” blir en skymf att spotta i ansiktet på en äldre kollega i den digitala journalist­ikens tid, liksom ”du kan ju skriva en bok om det här”. Lale är stjärna i studion, men hon hon har en chef, som har en chef (Defne Kayalar, minns ni henne som psykiatern i Ethos?), som har en chef …

Till slut passar det med en liknelse ur travets värld, när nyhetschef­en och vd:n (Irem Sak och Kayalar, båda underbart isande) utvärderar det nya läget: ”Vi tog livet av vår bästa häst, hädanefter är det ständig förändring som gäller”. Skräcken i unga Aslis ögon säger allt.

Serien bjuder på många snygga rollpresta­tioner, till och med psykologis­k trovärdigh­et, dramatiska överraskni­ngar och ett mått av sentimenta­lt värmande analog moral.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■ Studions majestätis­ka lejoninna, nyhetsanka­ret Lale Kiran (Birce Akalay), inser så småningom att någon vill henne mycket illa, i den nya Netflixser­ien från Turkiet.
FOTO: NETFLIX ■ Studions majestätis­ka lejoninna, nyhetsanka­ret Lale Kiran (Birce Akalay), inser så småningom att någon vill henne mycket illa, i den nya Netflixser­ien från Turkiet.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? ■ Den ambitiösa praktikant­en Asli Tuna (Miray Daner) har inga journalist­iska kunskaper eller erfarenhet­er, men väldigt många konton på sociala medier.
FOTO: NETFLIX ■ Den ambitiösa praktikant­en Asli Tuna (Miray Daner) har inga journalist­iska kunskaper eller erfarenhet­er, men väldigt många konton på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland