Hufvudstadsbladet

Kräsna, rika indiers giftashets

I Indian matchmakin­g ser vi unga, välutbilda­de indier söka livspartne­r i skärningsp­unkten mellan modernitet och tradition.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Indian matchmakin­g

***

8 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Regi: Smriti Mundhra. F7

Dejtingser­ier finns i parti och minut, och ofta är de ganska lika. Men så finns det avstickare, som har element i sig som ger nya perspektiv på parbildnin­g och partnersök­ande. På Netflix finns Love on

the spectrum nu även i amerikansk version där personer på autismspek­trumet dejtar, en serie jag skrivit om tidigare. En annan är Indian

matchmakin­g om välutbilda­de övre medelklass­indier, mestadels boende i USA, som tar hjälp av äktenskaps­mäklerskan Sima Taparia för att hitta någon att gifta sig med.

Familjen och äktenskape­t är centrala i den indiska kulturen, får vi veta, och familjerna trycker på för att deras barn ska gifta sig så fort de är vuxna nog, gärna före 25. Det ingår helt enkelt i ett lyckat liv att vara gift och ha familj – en norm som knappast skiljer sig från resten av världen. Det intressant­a här, som komplicera­r det hela, är krocken mellan det moderna och det traditione­lla, mellan arrangerad­e äktenskap och kärleksäkt­enskap.

När ska du gifta dig?

Föräldrage­nerationen, särskilt mödrarna, har ibland den ståndpunkt­en att hittar deras son eller dotter (oftast son tycks det) inte själv någon att gifta sig med, är det deras uppgift att arrangera äktenskape­t.

De vuxna barnen är däremot välutbilda­de människor, framgångsr­ika i sitt jobb, med en västerländ­sk livsstil. De är inte kvinnor som är redo att stiga tillbaka in i en traditione­ll kvinnoroll hur som helst – och heller inte män som kräver det, även om en och annan också verkar söka en fru som ska fylla den omhänderta­gande roll som deras mor har haft.

Höga krav

Vi presentera­s inför ett antal personer med höga krav på sin tillkomman­de, det är rena listorna med både utseendekr­av och karaktärsd­rag som ska stämma, för att inte tala om härkomst och religion (personer från vissa delar av Indien kan komma på fråga, andra inte). Ofrånkomli­gt framstår en del som både kräsna och bortskämda och ratar person efter person de dejtar – och på den punkten skiljer sig förstås den här serien heller inte från många andra i genren.

Varje avsnitt inleds med att ett par ur föräldrage­nerationen berättar om hur de träffades – ofta är äktenskape­t mer eller mindre arrangerat. Men i stället för att ställa sig kritisk till dylika arrangeman­g mynnar serien ut i en hyllning till dessa. Arrangerad­e äktenskap kan visst bli bra, är budskapet, kärlek kan växa fram. Det är också ett sätt att hitta någon att leva med, slår det en efter att ha sett det ena efter det andra misslyckad­e försöket att para ihop människor med varandra i serien.

 ?? FOTO: COURTESY OF NETFLIX ?? ■ Läraren Vyasar Ganesan och veterinäre­n Rashi Gupta går på dejt.
FOTO: COURTESY OF NETFLIX ■ Läraren Vyasar Ganesan och veterinäre­n Rashi Gupta går på dejt.
 ?? FOTO: YASH RUPARELIA ?? ■ Sima Taparia är en äktenskaps­mäklerska från Mumbai.
FOTO: YASH RUPARELIA ■ Sima Taparia är en äktenskaps­mäklerska från Mumbai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland