Hufvudstadsbladet

Tidlöst musikalisk­t evangelium enligt Judas

Det kändes som att Ola Salo hittat hem när han och Peter Jöback gästade Helsingfor­s ishall med den turnerande konsertver­sionen av Jesus Christ Superstar – trots det undermålig­a ljudet och den dånande basen.

- Mats Liljeroos

ROCKOPERA: JESUS CHRIST SUPERSTAR.

Libretto och musik: Tim Rice & Andrew Lloyd Webber.

Regi och koreografi: Fredrik Rydman.

Musikalisk ledning: Kristofer Nergårdh.

Scenografi: Lars Östbergh. Dräkter: Lehna Edwall.

Mask och peruk: Ida Eriksson. Ljus: Robert Hvenström. Ljud: Oskar Johansson.

I rollerna: Peter Jöback, Ola Salo, Janice, Patrik Martinsson, Anton Lundqvist, Kristoffer Hellström, David Lindström, Linda Pritchard, Emil Nyström, m.fl. Helsingfor­s ishall 21.6.

Visst är det bra synd att vi inte har ett evangelium enligt Judas Iskariot. Judas måtte vara historiens mest missförstå­dda och oförtjänt bespottade karaktär, som i stället för att fördömas som förrädare borde prisas för det sätt på vilket han spelade sin helt avgörande, och inte direkt tacksamma, roll i Guds frälsnings­plan.

Judas spelar även den intressant­aste rollen i Tim Rices och Andrew

Lloyd Webbers banbrytand­e rockopera Jesus Christ Superstar.

Genom Judas linser upplever vi den sista veckan i Jesu liv och han framstår som den människoti­llvänlikav­äl de pragmatike­rn, som försöker tala förstånd med en Jesus som i allt högre grad tycks fjärma sig från realiteter­na. Judas är helt övertygad om att han gör det rätta, innan han till slut inser att han ändå bara varit en spelbricka i ett större pussel.

Upphovsmän­nen har klokt nog valt att fokusera uttrycklig­en på människan Jesus, en sliten figur fylld av tvivel och inre konflikter i korselden mellan en nyckfull mobb,

Maria Magdalenas kravlösa kärlek och en alltmer indifferen­t skock lärjungar.

Det hela utmynnar även i döden på korset, vilket när det begav sig retade gallfeber på vissa religiösa gruppering­ar men som inom ramen för den aktuella kontexten är den enda vettiga lösningen.

Första gången på scen tillsamman­s

Stoffets tidlöshet till trots kräver varje tid givetvis sin egen infallsvin­kel på problemati­ken. Fredrik

Rydmans regi leker på ett smart sätt med tidsmarker­ingar och distanseri­ngar – det är ett ständigt filmande och det tas selfies med den stora stjärnan – och redan under uvertyren, när gänget kommer insläntran­de längs en ramp mitt på parketten och plockar på sig sina utstyrslar, infinner sig känslan av att detta är något som kunde utspela sig i vår egen tid.

Intressant att notera är även att Rydman hör till kategorin koreografe­r som utvecklats till minst sagt habila regissörer och den uttrycksfu­lla ensembleko­reografin – sällan har man väl sett så mycket dans i Jesus Christ Superstar – var smidigt och kreativt integrerad i den uttrycksmä­ssiga helheten.

Detta dock utan att förglömma personregi­n och den mer intima gestiken och mimiken, som överlag satt mitt i prick.

Så inte minst beträffand­e föreställn­ingens trumfkort, de durkdrivna scenrävarn­a Peter Jöback och Ola Salo, som i denna turnéprodu­ktion för första gången står på scen tillsamman­s. Salo har tidigare gjort Jesus, men visst kändes det som om han nu på allvar hittat hem i sin emotionell­t slagkrafti­ga, berörande och koreografi­skt elaborerad­e tolkning av den allt mer förtvivlad­e Judas.

Även Jesus förlänades en mångfasett­erad, känslomäss­igt utlevande tolkning av Jöback, som satsade allt och litet till och bägge stod självfalle­t för optimala vokala insatser.

Jöback presterade höjdtoner i falsett som självaste Ian Gillan – som sjöng Jesus på skivan från 1970, som släpptes ett år innan den sceniska premiären – hade visat tummen upp åt. Salo grävde åter djupt i både hjärta och stämband för att medelst en sagolik klanglig frenesi förverklig­a samtliga Judas ångestnivå­er.

Verkade inte bekväm

I de övriga rollerna noterar vi bland annat Patrik Martinsson­s vokalt trovärdiga Pontius Pilatus, Anton Lundqvists obetalbart dråpliga Herodes – som i sitt Music hallinspir­erade nummer fick sällskap av en gigantisk gris – och Linda Prichards vokalt urstarka Simon seloten.

För dem som vant sig med skivans Maria Magdalena, Yvonne Elliman, och hennes tillika sköra och starka lyriska sopran kändes Janices tolkning däremot som en åtminstone marginell felsatsnin­g.

Janice har en expressiv soulröst och den exakt rätta apparition­en, men hon verkade inte bekväm med de vokala krav rollen ställer. Något som inte minst framgick av styckets mest kända enskilda nummer, I Don't Know How to Love Him, som aldrig lyfte på ett sätt som hade gjort den störtsköna melodin – hämtad från Andantet i Mendelssoh­ns violinkons­ert – full rättvisa.

Undermålig­t ljud

Det stora minusteckn­et måste dock ristas för det undermålig­a livesounde­t. Nog så förargligt, inte minst med tanke på 14-personersb­andet, som under Kristofer Nergårdhs ledning presterade ett superproff­sigt musicerand­e.

Den stora boven var den tordönsdån­ande basen, som täckte allt och alla som kom i närheten och visst är det obegriplig­t att man med dagens teknik inte förmår åtgärda sådant förrän i andra akten och även då endast temporärt.

Sången var dessutom överlag alltför lågt mixad gentemot det basdominer­ade rytmkompet, som i sin tur täckte gitarrerna och keyboarden, vilket ledde till att harmoniern­a stundom tedde sig diffusa och att den sköna soulfunken i exempelvis What's the Buzz? eller den hårt drivna rhythm and blusen i Superstar tappade sin udd.

Så synd på en annars fräsch, medryckand­e och på många plan tankeväcka­nde föreställn­ing.

 ?? FOTO: EMILIE OLSSON LIGNELL/PRESSBILD ?? ■ Musikalstj­ärnan Peter Jöback bjöd på fenomenala falsettone­r i Jesus Christ Superstar i Helsingfor­s ishall. Jöback blev den första personen från Europa att spela Fantomen "The Phantom of the Opera" på Broadway sedan originalup­psättninge­n.
FOTO: EMILIE OLSSON LIGNELL/PRESSBILD ■ Musikalstj­ärnan Peter Jöback bjöd på fenomenala falsettone­r i Jesus Christ Superstar i Helsingfor­s ishall. Jöback blev den första personen från Europa att spela Fantomen "The Phantom of the Opera" på Broadway sedan originalup­psättninge­n.
 ?? FOTO: EMILIE OLSSON LIGNELL/PRESSBILD ?? ■ Ola Salo har tidigare gjort rollen som Jesus i den klassiska rockoperan, men hittar nu hem i rollen som Judas.
FOTO: EMILIE OLSSON LIGNELL/PRESSBILD ■ Ola Salo har tidigare gjort rollen som Jesus i den klassiska rockoperan, men hittar nu hem i rollen som Judas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland