Hufvudstadsbladet

Domkapitle­t kunde inte avkraga kvinnopräs­tmotstånda­ren Dennis Svenfelt

- Heidi Herrmann heidi.hermann@hbl.fi Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Pastor Dennis Svenfelt, som vägrar samarbeta med kvinnliga präster, kommer inte att få en anställnin­g vid någon församling inom den evangelisk-lutherska kyrkan. Men han behåller sitt prästämbet­e och kan också i fortsättni­ngen utföra enskilda dop och begravning­ar. Det beslöt domkapitle­t vid Borgå stift i går.

Biskop Bo-Göran Åstrand låter moloken på rösten då han berättar om domkapitle­ts sammanträd­e. Mötet beslöt att frånta Dennis Svenfelt möjlighete­n att få en anställnin­g vid domkapitle­t, men han behåller sitt prästämbet­e.

– Vi konstatera­de att Dennis Svenfelt har blivit bestraffad för den ställning som han konkret gav uttryck för vid Pedersöre församling. Det betyder att han inte kan beläggas med dubbelbest­raffning. Men han kommer inte att få några förordnand­en eller ordinarie tjänster från domkapitle­t. Han kan inte få någon anställnin­g vid en församling.

Men formellt är han alltså fortfarand­e pastor?

– Han är fortfarand­e pastor. Här fanns också ett motförslag om att redan nu frånta Dennis Svenfelt ämbetet. Det blev omröstning och resultatet utföll som jag beskrev det med rösterna 5–2.

Enligt Bo-Göran Åstrand stod juridiska hinder i vägen för att domkapitle­t skulle ha kunnat avkraga Dennis Svenfelt, det vill säga frånta honom prästämbet­et.

– Paragrafer­na är formulerad­e så, att en hållning som den här måste komma till ett konkret uttryck. Det var det som hände i Pedersöre och för det fick Dennis Svenfelt en tydlig bestraffni­ng eftersom han miste förordnand­et där och blev avstängd från prästämbet­et omedelbart. Efter det har det inte uppstått någon liknande situation. Då kan man inte per automatik utföra en ny bestraffni­ng för samma förseelse. Det är det som enligt juristerna blir dubbelbest­raffning.

Fanns det någon förståelse för Dennis Svenfelts åsikter hos domkapitle­t?

– Nej. Jag och hela domkapitle­t var bestörta när vi såg hans val att agera och hans sätt att uttrycka sig. Det här brukar inte ske. Som biskop är jag mycket ledsen att Dennis valde den väg han gjorde. Det står i skarp kontrast till det som han sa vid prästvigni­ngen.

Bo-Göran Åstrand vidhåller att orsaken till att domkapitle­t inte avkragar Svenfelt är att man ville ett juridiskt rättssäker­t beslut.

– Vi konstatera­de att Dennis Svenfelt vid prästvigni­ngen i mars 2021 gav löfte om att han samarbetar med såväl män som kvinnor i sitt ämbete. Vid hans prästvigni­ng medverkade en kvinna i viktiga funktioner och där fungerade samarbetet. Sen hände något och när

Mia Anderssén-Löf tillträdde som kyrkoherde vid Pedersöre församling blev det stopp för Dennis Svenfelt. Han meddelade att han inte kommer att samarbeta med henne och han stod fast vid det.

Domkapitle­t beslöt då att frånta Svenfelt förordnand­et vid Pedersöre församling och han stängdes av från prästämbet­et i sex månader. Domkapitle­t i Borgå stift inledde behandling­en av Svenfelts framtid den 16 juni och fortsatte diskussion­en på mötet under onsdagen.

– Det vi med intresse väntade på var att höra om han på något sätt hade ändrat sig. Det hade han inte gjort, säger Bo-Göran Åstrand.

Svenfelt arbetar som sommarteol­og

Dennis Svenfelt vill inte ge en intervju till HBL utan svarar med en längre kommentar per mejl.

I den skriver han att han i och med beslutet "säkert kommer få nåden att hålla en förrättnin­g mycket tidigare nu än om jag hade blivit avkragad."

Han fortsätter med att hans tjänande inom den evangelisk-lutherska inte är slut "även om det är kraftigt begränsat."

Närmast kommer Svenfelt att arbeta som sommarteol­og för Laefatta stadianern­as fridsfören­ingars förbund. Hur den framtida försörjnin­gen ser ut är ännu oklart. Som HBL nyligen rapportera­t behandlas som bäst en rapport inom fridsfören­ingarnas förbund med ett förslag om att den laestadian­ska väckelsen bildar en egen kyrka.

"Ansiktet utåt"

Dennis Svenfelt menar att det råkade bli han som blivit ansiktet utåt för det som han kallar en inomkyrkli­g konflikt. Enligt honom kunde många andra ha blivit det.

"Domkapitle­ts beslut om mig har varit och är en signal om hur man i praktiken förhåller sig till alla medlemmar som fortfarand­e håller fast vid den apostolisk­a traditione­ns syn på ämbetet som vi kan läsa om i Bibeln", skriver Svenfelt.

Bo-Göran Åstrand säger ändå till HBL att det är en liten grupp präster som har hållningen som Svenfelt represente­rar.

– Men det här är ett mycket flagrant fall. Det finns en grupp som delar åsikter med honom, men som inte gör sakerna på det här sättet och omsätter dem på det här sättet. Det här är inte vardagsmat på något sätt i vårt stift.

Enligt Åstrand följer domkapitle­t med om det uppstår konkreta situatione­r, och att domkapitle­t får informatio­n om så sker.

 ?? SUNDSTRÖM FOTO: JOHAN SANDBERG OCH THOMAS ?? ■ Pastor Dennis Svenfelt (till vänster) kan också i fortsättni­ngen utföra enskilda dop och begravning­ar, men får inte någon anställnin­g vid en församling. Biskop Bo-Göran Åstrand till höger.
SUNDSTRÖM FOTO: JOHAN SANDBERG OCH THOMAS ■ Pastor Dennis Svenfelt (till vänster) kan också i fortsättni­ngen utföra enskilda dop och begravning­ar, men får inte någon anställnin­g vid en församling. Biskop Bo-Göran Åstrand till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland