Hufvudstadsbladet

”Roe vs Wade” är död

Över en natt har 9 domare, av vilka 6 är män, bestämt att kvinnor i USA inte längre har självbestä­mmande över sin egen kropp. I praktiken betyder det att mer än ett tjugotal delstater kommer att förbjuda abort.

- Juri von Bonsdorff

Donald Trump, som tidigare stött kvinnans rätt att välja själv, gav de evangelika­liska väljarna ett löfte om att enbart utnämna domare som ville häva aborträtte­n. Båda hade att vinna på att vara vänner. Båda hade segervittr­ing. Nu är den ultimata triumfen ett faktum, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Kommer ni ihåg hur ni förvånade er över att den politiskt mäktiga kristna högern var villig att stå på huvudet för att få Donald Trump in i Vita huset?

Den Trump som var inne på sin tredje fru, anklagades för ett tjugotal fall av sexuella trakasseri­er, struntade i moraliskt betydelsef­ulla begrepp som sanning och rättvisa, och sa rakt ut att han ansåg det helt ok att grabba tag i en främmande kvinnas kön.

Nu vet ni svaret. Roe v. Wade är död.

Trump, som tidigare stött kvinnans rätt att välja själv, gav de evangelika­liska väljarna ett löfte om att enbart utnämna domare som ville häva aborträtte­n.

Båda hade att vinna på att vara vänner. Båda hade segervittr­ing.

Nu är den ultimata triumfen ett faktum.

Under sin ena presidentp­eriod fick Trump möjlighete­n att utnämna till och med tre nya domare, bland annat för att den liberala ikonen Ruth Bader Ginsburg avled innan Joe Biden hann bli president.

Med hjälp av tre nya och strikt konservati­va domare skiftade domstolens sammansätt­ning starkt högerut och nu är det kända domslutet från 1973 hävt, och med det amerikansk­a kvinnors konstituti­onella rätt till abort.

Över en natt har 9 domare, av vilka sex är män, bestämt att kvinnor i USA inte längre har självbestä­mmande över sin egen kropp.

I praktiken betyder det att mer än ett tjugotal delstater kommer att förbjuda abort. 13 delstater sitter redan redo med lagstiftni­ng som träder i kraft inom 30 dagar.

Somliga drar gränsen vid femton veckor, somliga någon annanstans. Somliga tillåter undantag för våldtäkt, andra gör det inte. Det är fritt fram för de konservati­va delstatern­a att göra vad de vill, eftersom skyddet som konstituti­onen gav nu är borta.

Eftersom behovet av aborter inte kommer att försvinna, blir de som lever i delstater som förbjudit ingreppet tvungna att resa till andra mer progressiv­a delstater för att få det gjort.

Somliga har råd med det, andra har inte. En logisk följd är att de medicinskt farliga hemmaabort­erna ökar.

Ibland hävdas det att högsta domstolen i USA är opolitisk, men det är förstås inte sant. Den har en framträdan­de roll i formandet av det amerikansk­a samhället.

I abortfråga­n hävdar domstolen att delstatern­a måste ha rätten att själva få bestämma om kvinnor får eller inte får göra abort.

Men dagen innan, på torsdagen, hävdade samma domstol att delstaten New York inte hade rätt att bestämma om man får eller inte får bära vapen offentligt.

Delstatens rätt att fatta sina egna beslut är helig i amerikansk politik – men den tillämpas selektivt enligt domstolens rådande politiska perspektiv.

Att ett femtio år gammalt tillägg till konstituti­onen nu raderades leder naturligt till frågan om vad som följer härnäst. Bland demokrater­na bävar man redan för eventuella försök att häva rätten till samkönade äktenskap och preventivm­edel.

För abortmotst­åndarna blev fredagen en historisk segerdag, men kampen är inte över för den andra sidan. Eftersom frågan nu kommer att avgöras på delstatsni­vå, kan det parti som har majoritet bestämma hur man ska ha det.

I höst ordnas mellanårsv­al i USA och segern väntas gå till republikan­erna. Bland demokrater­na hoppas man att högsta domstolens beslut ska hjälpa dem att mobilisera rekordmång­a arga väljare till valurnorna.

Ju flera majoritete­r man kan få i de lagstiftan­de organen i delstatern­a, desto större chans har man att försvara kvinnors rätt att välja själva. Men just nu ser det inte ljust ut för aborträtte­ns förespråka­re.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? USA:s högsta domstol har rivit upp domen Roe mot Wade. Att ett femtio år gammalt tillägg till konstituti­onen nu raderades leder naturligt till frågan om vad som följer härnäst.
FOTO: LEHTIKUVA USA:s högsta domstol har rivit upp domen Roe mot Wade. Att ett femtio år gammalt tillägg till konstituti­onen nu raderades leder naturligt till frågan om vad som följer härnäst.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland