Hufvudstadsbladet

Staden och företagen ser olika lösningar på ”kaoset”

Elsparkcyk­elföretage­n vill att Helsingfor­s går in för en licensmode­ll för att begränsa antalet cyklar och operatörer. Staden, däremot, önskar åtgärder som fortare får bukt med problemen med elsparkcyk­larna.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

elsparkcyk­eluthyrare gick förra veckan ut med ett gemensamt uttalande. I det föreslår företagen Tier, Voi, Lime, Dott och Bird att Helsingfor­s inför en licensbase­rad modell för verksamhet­en. Det här för att komma åt "kaoset i Helsingfor­s". De avser främst centrum.

Enligt företagen har ungefär 90 städer i Europa gått in för en detta, bland annat Köpenhamn och Oslo.

Där har städerna definierat hur många elsparkcyk­lar de vill ha på ett område, och sedan ordnat en offentlig upphandlin­g. I den kan ingå regler som exempelvis hur parkeringe­n ska ordnas.

"Med en sådan modell har brädenas antal minskats på ett lyckat sätt och parkeringe­n har städats upp", skriver företagen i ett pressmedde­lande.

Enligt dem kan det här också göra det möjligt att minska på antalet operatörer.

Enligt företagen gjordes i fjol över 11,7 miljoner resor med elsparkcyk­lar som hyrs ut i Helsingfor­s.

"När marknaden vuxit och aktörerna blivit fler har utmaningar­na med parkering och säkerhet ändå blivit uppenbara", skriver de.

Fler aktörer på marknaden

Företagen önskar en lagändring som skulle möjliggöra ökad reglering. Det är kanske inget som kommersiel­la aktörer vanligen brukar hoppas på.

En förklaring kan vara att ytterligar­e två aktörer är på väg att etablera sig i Helsingfor­s. Enligt operatörer­na finns det ett klart överutbud under vissa tider av dygnet, och det är uppenbart att olägenhete­r med elsparkcyk­lar väcker mycket irritation och diskussion.

Så handlar det också om de diskussion­er som staden för med opeFem ratörerna. Parterna har kommit överens om ett antal lösningar, vilket HBL har rapportera­t om.

Nu har Helsingfor­s föreslagit ett maxantal elsparkcyk­lar. Den mängden har operatörer­na ändå inte gått med på, enligt Heikki Palomäki som är chef för gatu- och trafikplan­eringen vid staden.

Staden skulle också vilja att operatörer­na verkligen åtlydde de frivilliga åtgärderna. En överenskom­melse, från tidigare i vår, är att en cykel får stå parkerad eller oanvänd inom centrumomr­ådet i högst 24 timmar innan den forslas bort, och att det ska ske inom 24 timmar.

– Vår uppföljnin­g har visat att alla aktörer inte har lyckats följa detta, säger Palomäki.

Staden kan införa förbud

Heikki Palomäki säger att staden och operatörer­na har identifier­at samma problem, och att han uppfattar att det finns en vilja att komma fram till lösningar. Det ligger även i företagens intresse.

– I sista hand har staden möjlighet att förbjuda elsparkcyk­lar i vissa områden.

Licensmode­llen, som företagen föreslår, kommentera­r han med att det är viktigt att olika alternativ utreds, och att modellen kan vara ett sådant. Något löfte om att Helsingfor­s skulle gå in för den är det ändå alltför tidigt att ge.

På frågan om Helsingfor­s agerar för långsamt, sett till andra städer, svarar Palomäki:

– Vi måste utreda noga vad som är möjligt att göra inom nuvarande lagstiftni­ng.

Han betonar att staden i det här skedet framför allt vill se åtgärder som fortare kommer åt problemen än genom ny lagstiftni­ng.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Fem företag menar själva att situatione­n med elsparkcyk­lar i Helsingfor­s
■ centrum är kaotisk, på grund av mängden, och vill att staden går in för reglering.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Fem företag menar själva att situatione­n med elsparkcyk­lar i Helsingfor­s ■ centrum är kaotisk, på grund av mängden, och vill att staden går in för reglering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland