Hufvudstadsbladet

Nämnden stoppade flytt av daghem

Verksamhet­en i det svenska daghemmet i Sockenback­a i Helsingfor­s får fortsätta tills vidare.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Daghemmet Sockenstug­ans framtid har varit oklar och oroat föräldrar i området. Tjänstemän­nen ville flytta verksamhet­en och de 37 platserna till ett nytt finskt daghem som öppnar på Väverigrän­den, också det i Sockenback­a.

Men när fostran- och utbildning­snämnden hade sitt möte på torsdagsmo­rgonen satte politikern­a stopp för de planerna.

Nora Grotenfelt (SFP), som sitter i nämnden, kom med ett motförslag som godkändes enhälligt.

Enligt förslaget måste staden granska områdets befolkning­sprognos på nytt innan något slutgiltig­t beslut om en flytt fattas.

Det nya daghemmet på Väverigrän­den, som ligger på cirka tre kilometers avstånd från Sockenstug­an, väntas öppna om cirka två år. Enligt Grotenfelt kan befolkning­sutvecklin­gen ha ändrat i området till dess.

– Det som är glädjande är att hela nämnden ställde sig bakom motförslag­et. Det visar att man förstår områdets specialbeh­ov, säger hon till HBL.

Nämnden förutsätte­r också att staden utreder om det är möjligt att, för åtminstone en del av daghemmets barn, på ett bättre sätt tillämpa sin princip om att få tjänster i sitt närområde.

"... genom att beakta lokalerna i närområdet samt de bygg.- och renovering­sprojekt som befinner sig i planerings­stadiet", står det i motförslag­et.

Staden har motiverat en stängning av Sockenstug­an med att byggnaden behöver renoveras, och att den inte är ändamålsen­lig.

Dessutom menar tjänstemän­nen att det hade varit motiverat med en flytt till den nya daghemsbyg­gnaden, eftersom det byggs nya bostäder där. Antalet barn i daghemsåld­ern väntas öka där med 160 fram till år 2035, är stadens prognos.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland