Hufvudstadsbladet

Finlands VM-trupp växer – men hur mycket återstår att se

Finlands trupp till friidrotts-VM i Eugene spikas i veckan. Ett dussin idrottare kan redan nu börja packa sina väskor, omkring ett tiotal till lär knipa en plats via rankningsl­istorna.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Tiden för att klara VM-kvalgränse­r och samla in VM-rankningsp­oäng rann ut i går. De finländska friidrotts­topparna samlades under midsommarh­elgen i Uleåborg för en sista jakt på toppresult­at.

Före VM-rankningst­ävlingen i Uleåborg hade elva finländare (varav medeldista­nslöparen Sara Kuivisto meddelat att hon står över VM) redan blivit uttagna till mästerskap­en i Eugene i Oregon i juli – och sannolikt är att den slutliga storleken på VM-truppen blir ungefär dubbelt så stor.

Finlands friidrotts­förbund förväntas ta ut häcklöpare­n Viivi Lehikoinen och spjutkasta­ren Oliver Helander, som bägge två klarat sina VM-kvalgränse­r, i dag. Efter att internatio­nella friidrotts­förbundet (WA) uppdaterat sina rankningsl­istor klarnar vilka de sista finländarn­a är som tas ut till årets första stora friidrotts­mästerskap. Finlands trupp spikas senare i veckan.

Keränen och höjddamern­a utropsteck­en

Helander var på plats i Uleåborg men valde som en säkerhetså­tgärd att stå över spjuttävli­ngen. Orsaken var känningar i ljumsken – samma åkomma som bråkade i OS i Tokyo i fjol.

Helander ser ut att få två kollegor med sig till VM då Toni Keränen smällde till med personbäst­a 82,89 på sitt första kast. Resultatet slungar honom uppåt på rankningsl­istan och lär landa honom i VM. Sedan förut är Lassi Etelätalo i princip VM-klar tack vare sina goda rankningsp­oäng.

Tre finländska herrspjutk­astare i ett VM är ingen ovanlighet. Tre damhöjdhop­pare skulle däremot vara en skräll. Tack vare en tuff duell mellan Heta Tuuri och Sini Lällä kan Finland få tre höjddamer till VM, dit Ella Junnila också är på väg.

Lällä satte nytt utomhusrek­ord då hon tangerade sitt PB 190 och är väldigt nära en VM-plats via rankningen. Tuuri gick över 184, 186 och 188 på tredje försöket och också hon får vänta i spänning på de slutliga rankningsl­istorna.

Säkra och mindre säkra namn

Till idrottare som kan känna sig säkra över sina VM-platser tack vare höga rankningsp­oäng hör bland annat fixstjärno­rna Reetta Hurske på den korta häcken och trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä. Släggveter­anen Tuomas Seppänen kan också sova rätt lugnt de kommande nätterna innan de slutliga rankningsl­istorna publiceras. Kollegan Aaron Kangas är också nära VM via rankningen.

Nervösare är det däremot för EM-bronsmedal­jören inomhus, längdhoppa­ren Kristian Pulli och häckässet Elmo Lakka som bägge två hänger fast i de allra sista rankningsp­laceringar­na.

Ytterligar­e namn i VM-spekulatio­nerna är stavhoppar­en Elina

Lampela som klarade 440 i lördags och Eveliina Määttänen, som gjort succé på 800 meter.

Huntington avbröt – missar VM

En VM-potentiell friidrotta­re som hade en tung helg var sjukampare­n Maria Huntington. Skadeprobl­em tvingade henne avbryta sin kamp och Huntington går därmed miste om VM. 25-åringen skadade sin axel i samband med sin säsongspre­miär och återhämtad­e sig inte i tid för att kunna genomföra en hel, smärtfri sjukamp.

19-åriga löftet Saga Vanninen vann sjukampen med 6193 poäng, hennes nästbästa resultat någonsin.

Diverse skadeprobl­em har stört ett flertal finländska friidrotta­re i år.

Häcklöpare­n Nooralotta Neziris hälproblem tvingade henne stå över tävlingarn­a i Uleåborg. Neziri hänger fast i en VM-plats enligt rankningen men det är möjligt att hon – precis som Huntington – väljer att satsa på EM i München i augusti i stället.

Trestegsho­pparen Simo Lipsanen tävlade i Uleåborg men också han har tampats med skador och siktar på EM i stället för VM. Lipsanens resultat i rankningst­ävlingen skrevs 15,99.

VM och EM

Inför rankningst­ävlingarna berättade träningsch­efen Tuomo Salonen att han förväntar sig en VMtrupp på 20–23 idrottare. Mycket talar för att hans gissning är helt rätt, men den slutliga mängden klarnar nästa vecka.

EM i München ordnas den 15–21 augusti. Där förväntas den finländska truppen vara markant större.

 ?? ?? Toni Keränen säkrade sannolikt en VM-biljett i rankningst­ävlingen i Uleåborg.
Toni Keränen säkrade sannolikt en VM-biljett i rankningst­ävlingen i Uleåborg.
 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ?? Sini Lällä tangerade sitt PB i höjdhopp då hon klarade 190.
FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA Sini Lällä tangerade sitt PB i höjdhopp då hon klarade 190.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland