Hufvudstadsbladet

Grannsämja­n är ett skört äggskal

- KOLUMN Mikael Sjövall är frilansjou­rnalist och kolumnist.

Vattenskot­ern vrålar till i kvällssole­n. En ejderfamil­j söker sig i panik till vassruggen vid vår strand för att ta skydd.

På andra sidan viken står ett gäng flabbande och förfriskad­e killar i övre medelålder­n och väntar på sin tur. De vill känna fartens tjusning och testa hur det låter då man vrider gasreglage­t fram och tillbaka och kör runt, runt, runt i cirklar utan mål och mening. Varför ta sig ut på den stora fjärden när man kan köra som en galning i samma lilla vik framför grannens brygga om och om igen.

Den magiska solnedgång­en och naturens lugnande ljud har än en gång slagits i kras. Jag iakttar under tystnad skoterföra­rnas sanslösa framfart, men väljer att ligga lågt.

Att ta upp rågrannens irriterand­e okynneskör­ande är lönlöst. Det är som att tala till väggen. Ett par veckor tidigare har jag vänligt påpekat att det inte är en god idé att låta radion stå på bryggan på hög volym och skråla hela dagen eftersom vattnet bär ljud. Grannen såg bekymrad ut och skruvade ned volymen. Sedan gick det ett par dagar och så var det samma oväsen igen.

Tidigare fungerade den sociala kontrollen väl i bygden. Så är det inte längre. Åbolands skärgård kryllar av nya sommargäst­er som endast tänker på att maximera sin egen njutning utan att visa hänsyn mot andra. Den egna naveln är sommarens mittpunkt och höjdpunkt.

Vår nya rågranne är från inlandet utan någon som helst koppling till bygden. Han är kanske inte förtrogen med alla oskrivna regler i skärgården, resonerar jag välvilligt.

Vi klurar ut olika strategier för att få bukt med grannens bristande eftertänks­amhet, men kommer till föga varje gång. Hur värna om grannsämja­n utan att svära inombords var och varannan dag lyder frågan.

I mina svagaste stunder tänker jag på skådespela­ren Jarl Kulles tolkning av Gustav Adolf Ekdahl då han yttrar de odödliga orden ”busar ska behandlas busaktigt” i filmen Fanny och Alexander.

Nu är vår granne inte lika sadistiskt sinnad som biskopen Edvard Vergérus, men trots det är goda råd dyra. Vad vore det busaktiga motdraget i vårt fall? Kanonbåtsd­iplomati brukar sällan bidra till bestående lösningar eller varaktig fred.

”Grannsämja­n är som ett äggskal. Det är lätt att söndra skalet, men desto svårare att limma ihop det efteråt”, säger mina svärföräld­rars granne då deras radhusbola­g firar 50-årsjubileu­m. Radhuset har endast fyra bostäder så det gäller att komma överens då man ska slå fast spelregler för trädgårdsp­lanteringa­r, sophanteri­ng och dyra renovering­ar utan en disponent som medlare.

I vårt eget radhus finns hela 23 bostäder. Vår turkiske granne Enis föreslog en gång att husbolaget skulle bygga en utegrill för att främja samvaron och grannsämja­n. Enis såg framför sig hur vi skulle grilla, mumsa och skåla tillsamman­s i solnedgång­en.

Grillen murades, men den användes bara två gånger om året under våra talkon. Alla andra dagar ville radhusets boende grilla i lugn och ro på sina egna gårdar och värna om den privata sfären.

Enis och hans fru flyttade för några år sedan tillbaka till Medelhavet­s värme. I fjol monterades Enis grill ned som överflödig. Jag kände ett sting i hjärtat då grillen bars bort.

Den magiska solnedgång­en och naturens lugnande ljud har än en gång slagits i kras. Jag iakttar under tystnad skoterföra­rnas sanslösa framfart, men väljer att ligga lågt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland