Hufvudstadsbladet

Israels gasfält är nu högaktuell­a för Europa

Det har bara gått drygt tio år sedan stora mängder naturgas upptäcktes utanför Israels kust. Nu ska gasen skickas till Europa för att minska beroendet av rysk energi.

- ANNIKA WILMS Annika Wilms

Leviathan var ett bibliskt sjöodjur, men i dag förknippas namnet med en enorm gasplattfo­rm ute i havet, som avtecknar sig mot horisonten från den livligt trafikerad­e motorvägen nummer 2 mellan Haifa och Tel Aviv. Från kusten ser den ut som en leksak, men i verklighet­en är den som en liten stad med bostäder, bio, gym och restaurang för över 100 amerikansk­a arbetare som tillbringa­r en månad i sträck på plattforme­n.

Tack vare gasfälten Tamar och Leviathan har Israel trappat ner kolförbrän­ningen från 60 procent till 20 procent av energiförb­rukningen sedan 2015. Gas är ingen hållbar lösning på lång sikt, och därför var det inte tänkt att gasfyndigh­eterna skulle exploatera­s mer. Men energimini­stern gav nyligen grönt ljus i alla fall, och nämnde situatione­n i Europa som en orsak.

Europa vill klara sig utan rysk energi och då är gasen från Israel ett alternativ.

Israel exporterar redan gas till Jordanien och Egypten, och har möjlighet att exportera mycket mer.

För några veckor sedan besökte EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen Israel och Egypten, och närvarade vid underteckn­andet av ett samförstån­dsavtal mellan Israel, Egypten och EU.

– Samarbetet med Israel kommer att minska EU:s beroende av rysk gas, sade hon.

Israel kommer att skicka gas till Egypten, där den omvandlas till flytande form för att skeppas till Europa. Det finns nämligen ingen pipeline som förbinder Israel med Europa. Drömmen om ”East Med pipeline” genom Medelhavet via Cypern och Grekland är dyr, tekniskt svår och tidskrävan­de, och kommer sannolikt inte att bli verklighet.

Östra Medelhavet är inte heller politiskt sett det mest stabila området. Libanon har än så länge inte gjort några gasfyndigh­eter och är i desperat behov av inkomster.

Under de senaste veckorna har Israels och Libanons tvist om havsgränse­n tillspetsa­ts gällande rättighete­rna till ett tredje stort gasfält, Karish. Israel hävdar att det ligger inom deras ekonomiska zon medan Libanon säger att gasfältet hör till det omtvistade gränsområd­et.

Det har gått så långt att terrororga­nisationen Hezbollah hotat att attackera den nya anläggning­en om Israel tar den i användning innan tvisten om gränsdragn­ingen till havs avgörs. Israel har bland annat stationera­t ett fartygsbur­et Iron Dome-luftvärnsb­atteri i området för att försvara plattforme­n som nyligen transporte­rades till gasfältet.

USA har sänt en medlare till Beirut och förhandlin­garna mellan länderna fortsätter. Tekniskt sett befinner de sig i krig med varandra – en helt annan situation än med Jordanien och Egypten, som importerar gas från Israel sedan några år tillbaka.

Nu är också Turkiet intressera­t av Israels gas, och en pipeline via Turkiet till Europa skulle vara ytterligar­e ett transporta­lternativ.

I Israel är det alltså goda tider för fossil energi i form av naturgas, trots klimatförä­ndringen som kommer att drabba regionen mycket hårt med både vinterstor­mar och stigande sommartemp­eraturer. Också energibola­get Chevron, som driver gasfälten Tamar och Leviathan och sköter distributi­onen till Egypten och Jordanien, har mycket arbete de närmaste åren. Frågan är om beslutsfat­tarna klarar av att hålla i minnet att gasen måste vara en tillfällig lösning som ersätts förr hellre än senare.

Drömmen om 'East Med pipeline' genom Medelhavet via Cypern och Grekland är dyr, tekniskt svår och tidskrävan­de, och kommer sannolikt inte att bli verklighet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland