Hufvudstadsbladet

Löneuppgör­elsen är på rätt väg

-

Jag har tidigare (HBL 6.4) behandlat sjuksköter­skornas lönekrav och möjlighete­rna att lösa dem. Vi har nu ett nytt läge, då ett avtal för kommunsekt­orn har träffats. Över 300 000 kommunalt anställda har godkänt ett avtal där löneförhöj­ningar för de tre kommande åren är fastslagna och planer för de två följande åren är upplagda, men sjuksköter­skorna ville inte gå med i det.

Lösningen har relaterats i nyheterna. Kort sagt består löneförhöj­ningen av två komponente­r, en kollektiv som baserar sig på den privata sektorns allmänna linje och en individuel­l som skall riktas enligt personlig prestanda och kompetens. Innevarand­e års kollektiva förhöjning är 2 procent från den 1 maj, dock minst 46 euro. Därtill kommer en individuel­l förhöjning från en pott som utgör 0,5 procent av lönesumman. Den fördelning­en underhandl­as lokalt fram till den 14 oktober och förverklig­as den 1 november. För de följande åren finns motsvarand­e lösningar uppskissad­e, som följer privata sektorns allmänna linje och en mindre pott för individuel­la förhöjning­ar. Så förverklig­as kommunala sektorns efterlängt­ade löneprogra­m.

Lösningen har förorsakat förtrytels­e inom den privata sektorn, där den allmänna linjen har varit 2 procent. Att den offentliga sektorn skulle få en större förhöjning än exportindu­strin kan inte godkännas, säger parterna. Man hotar med att det kommunala avtalet skulle leda till en ostyrbar lönespiral. Håller kommunerna på att förstöra landets konkurrens­kraft? Torsten Kevin diskuterar detta i sitt inlägg (HBL 18.6).

Avtalsmode­llen bör kunna accepteras av alla, då man beaktar att löneutveck­lingen på den privata sektorn också består av två komponente­r, en avtalsenli­g kollektiv förhöjning och en marknadsmä­ssig individuel­l utveckling, som även benämns löneglidni­ng. Under de senaste åren har löneglidni­ngen motsvarat mindre än hälften av avtalsförh­öjningarna. Följaktlig­en kan vi anta att den privata sektorns löner kommer att utvecklas minst lika mycket som det kommunala avtalet ger. Det skulle innebära att de kommunala lönerna inte skulle stiga i förhålland­e till de privata, men inte heller förlora. Det får tiden utvisa. Tolkningen av de nya avtalen kan alltid komma med överraskni­ngar.

Det kommunala avtalet innehåller två viktiga tilläggsde­lar. Den ena gäller utveckling av lönesystem­en så att de stöder premiering av goda arbetsinsa­tser och visad personlig kompetens. Dessutom skall systemet ge möjlighet att reagera för den lokala arbetskraf­tssituatio­nen.

Den andra viktiga komponente­n är ett utveckling­sprogram för arbetsgeme­nskapen. På så sätt vill man förbättra ledning och samarbete på de enskilda arbetsplat­serna. Det här är något som speciellt sjukvårdsf­acket har krävt.

Nu får alltså över 300 000 kommunalt anställda sina avtalsenli­ga förhöjning­ar från den 1 maj. Även sjukvårdsp­ersonalen får uppenbarli­gen dessa förhöjning­ar (fast de inte godkänt avtalet) eftersom de i många organisati­oner arbetar parallellt med de övriga yrkesgrupp­erna.

Situatione­n är fortsättni­ngsvist komplicera­d eftersom facken Jau och Juko har kommit överens med kommunala arbetsgiva­ren om att sjukskötar­nas eventuellt kommande större förhöjning­ar också skall gälla för alla andra! Sjukskötar­na verkar nu ha tappat sympatier bland de andra fackförbun­den och regeringen visar inte någon större entusiasm för att klämma fram mera budgetmede­l. Vi skall ännu komma ihåg att den så kallade löneharmon­iseringen, som är på kommande inom de nya välfärdsom­rådena, kan hämta över 5 procents löneförhöj­ningar åt sjukskötar­na utan att några nya avtal behövs.

Supers och Tehys ledning har nu kört in sig i hörnet där de måste kunna pressa fram några extra förmåner, som det nog ser svårt ut att åstadkomma. Hösten på arbetsmark­naden blir spännande, då dessutom industrin inleder sina förhandlin­gar med en oroväckand­e inflation och skrämmande ekonomiska prognoser i bagaget. Regeringen viftar med löften om skattesänk­ningar för att dämpa lönelyften. Invecklat, men historien visar att det alltid blir ett avtal, förr eller senare.

Peter Rehnström

Helsingfor­s

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland