Hufvudstadsbladet

Barn ska ha rätt till svensksprå­kig närservice

-

Daghemmet Sockenstug­an i Sockenback­a planeras bli ersatt av ett nytt daghem i Sockenback­a industriom­råde. För majoritete­n av Sockenstug­ans barn betyder en sådan förändring en längre dagisväg med alla de vardagslog­istiska besvär det innebär för familjerna.

Det svenska servicenät­ets maskor är inte alltför täta utanför stamstaden. De helheter som finns, här exempelvis daghemmet Sockenstug­an och Hoplaxskol­ans Sockenback­aenhet som ligger vägg i vägg, utgör centrala svenska rum i en annars mycket finskspråk­ig miljö – många barn är dessutom två- eller flerspråki­ga. Men eftersom svenskan upplevs som viktig har svensksprå­kig närservice inom skola och daghem ofta samlat kring sig familjer. På så sätt har denna service vuxit samman med sin omgivning och därför kan den inte heller omplaceras utan konsekvens­er.

Utgångspun­kten för förändring­ar i det svenska servicenät­et får inte vara antagandet att svensk- och tvåspråkig­a alltid utan knot väljer svensk service för att språket är viktigast. Risken finns att barn i tvåoch flerspråki­ga familjer ansöker om plats i den finskspråk­iga dagvården. Det i sin tur riskerar att urholka Helsingfor­s tvåspråkig­het i längden, särskilt utanför stadskärna­n.

Vi anser att Helsingfor­s barn ska ha rätt till svensksprå­kig närservice: daghem på skäligt avstånd även i stadens norra delar.

Petra Malin

stadsfullm­äktigeleda­mot (Vf), medlem, nämnden för fostran och utbildning

Eliel Kilpelä

medlem (Vf), svenska sektionen, nämnden för fostran och utbildning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland