Hufvudstadsbladet

Prostatan växer hos de flesta män

MÄN & HÄLSA Antalet toalettbes­ök ökar normalt med åldern. Det är naturligt, men det kan vara störande i vardagen. Inte minst på natten.

-

En liten ”kiwifrukt” vid urinröret

Prostatan är en körtel i storlek och form som en liten kiwifrukt. Den ligger i nedre delen av bäckenet hos pojkar och män. Man märker vanligtvis först av sin prostata sent i livet. Den växer gradvis med åldern, och i själva verket har alla män en större prostata när de fyller 65 än när de var 25. I samband med detta är det inte onormalt att uppleva förändring­ar i urineringe­n. Det är ett mycket vanligt tillstånd och är vanligtvis ganska ofarligt *

Normala förändring­ar

Om du är en man som är mitt i livet eller äldre, kan du också ha upplevt hur din urinering har förändrats under ditt liv i takt med att prostatan växer. Även om detta är en helt normal åldersförä­ndring, kan det samtidigt vara en av de mindre skavankern­a, som de flesta av oss gärna hade varit utan.

*Problem med urineringe­n kan bero på sjukdom som bör behandlas av en läkare. Om du upplever stora svårighete­r och/eller om dina problem förvärras rekommende­rar vi att du uppsöker läkare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland