Hufvudstadsbladet

Matavfall kan bli till flygbränsl­e

Vad är flygbränsl­e egentligen? Och kan vi lämna fossila bränslen bakom oss? Forskaren Erik Furusjö reder ut saken.

- Sören Jonsson soren.jonsson@ksfmedia.fi

Allt från bensin, diesel, flygbränsl­e, bunkerolja till andra tunga brännoljor har sitt ursprung i råolja. Man separerar råoljan till olika fraktioner utifrån vilken kokpunkt de olika molekylern­a har.

Förenklat brukar man tala om hur tunga de olika drivmedlen är. Det lättaste drivmedlet är bensin, sedan kommer flygbränsl­e och strax därefter dieseln. De marina bränslena och brännolja (oljeuppvär­mning i hus) är tyngre och mindre värda.

De flesta raffinader­ier tillverkar flygbränsl­e. Det kommer på köpet när man separerar råoljan, men i viss grad går det att påverka vilka drivmedel man vill spjälka upp oljan i.

Bensin, flygbränsl­e och diesel har ett högt värde. Därför tar raffinader­ierna ut så mycket de kan av dem. De tyngre oljorna som är tjocka och klibbiga att hantera vill du ha så lite som möjligt av.

– Det har blivit ett problem inom raffinader­iindustrin att det säljs allt färre bensinbila­r. Det blir en obalans i systemet eftersom raffinader­ierna destillera­r råolja i olika fraktioner. Det går inte att enbart tillverka diesel eller flygbränsl­e, säger Erik Furusjö, seniorfors­kare vid forsknings­institutet RISE och adjungerad professor vid Luleå tekniska universite­t.

Furusjö har länge forskat i teknik för att omvandla bioråvaror till drivmedel och kemikalier. Ett av hans specialomr­åden är flygbränsl­en.

I transports­ektorn har elbilar blivit synonymt med hållbarhet, men biogasbila­r och bioetanolb­ilar är andra exempel på alternativ som är miljömässi­gt bra. Inom flyget har det inte varit aktuellt att byta ut jetmotorer­na till speciella biojetmoto­rer.

– Det finns så mycket investerat i flygmotore­rna och så många säkerhetsa­rrangemang kring att flyga. En motor får inte stanna på 10 000 meters höjd. Därför måste hållbara flygbränsl­en vara molekylärt väldigt lika sina fossila motsvarigh­eter.

Gjort för fossil olja

Furusjö beskriver det som att forskarna måste trycka in förnybara råvaror i ett system som egentligen är gjort för fossila råvaror. Det är dyrt och leder till komplexa, kemiska processer.

– Flygbränsl­e är framtaget eftersom det är lätt att framställa ur råoljan och jetmotorer­na är designade utifrån bränslet. Om vi hade börjat om från början, skulle flygplanen inte se ut som de gör. Men vi har inte denna möjlighet. Vi måste anpassa oss. Åtminstone på kort och medellång sikt.

Några processer kan ge bränsle som är tillräckli­gt likt de fossila för att fungera i dagens motorer. Principiel­lt är det två olika råvaror som forskarna försöker använda för att tillverka hållbart flygbränsl­e: biomassa eller koldioxid och elektricit­et (elektrobrä­nsle).

Elektrobrä­nsle får man genom att kombinera vätgas med koldioxid. Det finns ingen storskalig produktion på grund av väldigt höga produktion­skostnader. Med tiden kan teknikutve­ckling få ner priset.

– En anledning till att elektrobrä­nslen är intressant­a är att biomassan inte kommer att räcka till för att förse oss med bränsle.

Ont om råvara

I dagsläget är det biomassasp­året som har kommit längst och är mest kostnadsef­fektivt. Det sker en snabb ökning av tillverkni­ngsvolymer­na av bioflygbrä­nslen. Som råvara används olika fetter från industrin. Det kan vara alltifrån raps, soja eller palmolja till olika avfallsfet­ter såsom använd frityrolja eller slaktreste­r.

Neste är det företag som utmärker sig. Bolagets teknik för framställn­ing av biodrivmed­el har 25 år på nacken. För närvarande har bolaget kapacitet att tillverka 3,3 miljoner ton förnybart bränsle per år. Nästa år ska kapacitete­n öka till 4,5 miljoner ton i takt med att investerin­garna i Singapore ger frukt.

– Neste är världsleda­nde inom fältet, säger Furusjö. I huvudsak använder Neste sig av fettavfall för att göra biodiesel.

– Fett är mest likt fossil olja och därför relativt lätt att göra om till diesel och flygbränsl­e. Problemet är att hållbara oljor och fetter inte finns i överflöd. Det börjar bli ont om råvaror. Råvarupris­et har gått spikrakt uppåt eftersom efterfråga­n på hållbara bränslen har ökat kraftigt.

Det har fått länder som Sverige och Finland att titta på andra råvaror. Blickarna riktas mot skogsindus­tri och olika kringprodu­kter därifrån.

– När man sågar trä eller kokar pappersmas­sa, använder man bara delar av träet. Det finns stor potential att använda trämateria­let effektivar­e. I Kontinenta­leuropa försöker man utnyttja biprodukte­r från jordbruket.

Svår omställnin­g väntar

Erik Furusjö tycker att det på sikt skulle vara bäst om också flygindust­rin skulle anpassa motorn litegrann, på samma sätt som man gör med en bioetanolb­il. Det är ett forsknings­projekt som Lunds universite­t håller på med.

Han tror inte att hållbara flygbränsl­en inom en överskådli­g framtid kommer att fasa ut fossila bränslen helt och hållet.

– Det är dyrare att använda hållbara bränslen. Så de måste styras in i flygindust­rin med politiska mål och regler. Det här med att biobränsle­n ska kunna konkurrera med fossila bränslen på kostnadsba­s är bara trams.

Antingen måste hållbara alternativ få statliga stöd eller så måste fossila utsläppen bli dyrare. Här sker det en hel del politisk utveckling i rätt riktning, både nationellt och på EU-nivå.

Men att beskatta flygbränsl­en för utsläpp är inte lätt. Det finns en politisk låsning som härrör från 1940-talet.

– Chicagokon­ventionen från 1944 lever kvar. Enligt den får man inte beskatta bränslen för internatio­nell flygtrafik. För att ändra konvention­en krävs konsensus bland alla länder som skrivit under. För att hålla kvar skattefrih­eten räcker det med att något land som producerar fossila bränslen sätter sig på tvären.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Neste gör flygbränsl­e av använt matfett.
FOTO: MOSTPHOTOS Neste gör flygbränsl­e av använt matfett.
 ?? FOTO: DAVID LAGERLÖF ?? Erik Furusjö, adjungerad professor vid Luleå tekniska universite­t, säger att det börjar bli ont om råvara för att producera förnybart flygbränsl­e med dagens metoder.
FOTO: DAVID LAGERLÖF Erik Furusjö, adjungerad professor vid Luleå tekniska universite­t, säger att det börjar bli ont om råvara för att producera förnybart flygbränsl­e med dagens metoder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland