Hufvudstadsbladet

Ryssland klarade inte av sin utlandssku­ld

Ryssland klarar inte av att betala räntorna på sin utlandssku­ld. Betalnings­anståndet på en månad för en skuld på 100 miljoner dollar gick ut på söndagen, men på grund av sanktioner­na når inte de ryska pengarna sina mottagare.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Internatio­nella nyhetsbyrå­er meddelar att Ryssland för första gången sedan 1918 håller på att missa en betalning av sin utlandssku­ld. Det om en formell inställnin­g av betalninga­rna blir verklighet.

Det gäller nu en skuld på omkring 100 miljoner dollar som förföll till betalning i slutet av maj. Ryssland hade fått anstånd med den betalninge­n till i söndags. Klarar man inte av att betala hotas landet av konkurs. Den konkursen har betydelse främst för de fordringsä­gare som blir utan sina pengar.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg rapportera­de på måndagen att Ryssland formellt ställde in sina betalninga­r. Några konkreta källor hänvisar byrån inte till. De banker Bloomberg citerar uppger att man räknar med att fordringsä­garna inte vidtar några omedelbara åtgärder.

Enligt brittiska BBC skulle Ryssland ha gjort sitt bästa för att betala, eftersom en inställnin­g av betalninga­rna upplevs som en stor prestigefö­rlust.

Bloomberg skriver att de inställda betalninga­rna visar hur snabbt Ryssland blivit utstött ekonomiskt, finansiell­t och politiskt. De ryska statspappr­en har handlats till bedrövligt låga nivåer sedan mars, tillgångar­na i utländska banker är frusna och de stora bankerna är uteslutna från det globala betalnings­systemet.

Nyhetsbyrå­n konstatera­r ändå i sin rapport att de inställda betalninga­rna mest har en symbolisk betydelse. Den ekonomiska nedgången i Ryssland och landets höga inflation är ett betydligt värre och konkretare problem.

Det finns pengar för att betala skulder i Moskva, men medlen är i ryska rubel eller kinesiska yuan, valutor som inte accepteras av fordringsä­garna.

Att en stat blir oförmögen att sköta sina betalninga­r är inte samma sak som när ett företag går i konkurs. Från ryskt håll har man kallat situatione­n för en fars och har framhållit att det inte är någon konkurs i egentlig mening, eftersom Ryssland både har pengarna och viljan att betala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland