Hufvudstadsbladet

Misstänkt häktad för dödsskjutn­ingarna i Oslo

Den misstänkte gärningsma­nnen Zaniar Matapour häktas i fyra veckor, meddelar Oslo tingsrätt. Samtidigt ska den norska polismyndi­gheten och säkerhetst­jänsten PST granskas efter helgens masskjutni­ng.

-

Oslo tingsrätt meddelade i går att den misstänkte gärningsma­nnen häktas i fyra veckor. Zaniar Matapour har gett sitt samtycke till häktningen. Rätten skriver i sitt häktningsb­eslut att med hänsyn till utredninge­n är det nödvändigt att Matapour inte får kommunicer­a med andra. Han får därför inte ta emot besök eller brev under häktningst­iden. Matapour ska också isoleras i två veckor så att han inte kan kommunicer­a "med eller via andra".

Två teorier

Polisen arbetar vidare med två huvudsakli­ga teorier till varför 43årige Matapour öppnade eld mot två krogar och ett gatukök i centrala Oslo under natten till lördag. Den ena går ut på att han hade ett hatmotiv, då en av krogarna som han attackerad­e hade en hbtq-profil. Den andra handlar om hans psykiska hälsa.

– Nu vet vi ännu inte vad som var orsaken till skjutninge­n natten till lördag, men det är klart att det är en viktig uppgift att förhindra att folk blir så sjuka att de begår våldshandl­ingar, säger justitiemi­nistern

Emilie Enger Mehl (Senterpart­iet), till norska TV2.

Enligt norska medier har den misstänkte 43-åringen tidigare diagnostis­erats med paranoid schizofren­i och PST säger sig ha haft ögonen på honom sedan 2015, då han befarades ha närmat sig ett extremisla­mistiskt nätverk.

Skottdådet ägde rum vid en vältrafike­rad korsning i centrala Oslo där det finns flera barer och hotell, intill Oslos tingsrätt.

Namnen på de två män som sköts till döds i dådet har tillkännag­ivits av polisen och publicerat­s i norska medier. Ytterligar­e 21 personer skadades, varav tio allvarligt. Ingen av dem bedöms sväva i livsfara.

 ?? FOTO: SERGEI GRITS/TT-AP ?? En norsk flagga ovanför blommor och regnbågsfl­aggor som placerats vid brottsplat­sen i centrala Oslo.
FOTO: SERGEI GRITS/TT-AP En norsk flagga ovanför blommor och regnbågsfl­aggor som placerats vid brottsplat­sen i centrala Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland