Hufvudstadsbladet

Marin står fast vid sina ord

– Jag har inte hört någon sådan tolkning att statsminis­terns lediga dagar alltid skulle likställas med att ha regelrätt semester. Vi har ett system för ställföret­rädare också när det inte är semestrar, sade statsminis­tern på fredagen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) står fast vid sina ord om att hon vill att även beslutsfat­tare ska kunna festa, sjunga och dansa på lediga kvällar.

Hon svarade på fler frågor på fredagen, bland annat kring hennes beredskap, eftersom hon var i tjänst den helg i början av augusti då hon varit på de fester som det spridits videomater­ial från.

Sanna Marin svarar tålmodigt men avmätt på frågorna, och står fast vid sina ord. Hon ser besviken ut särskilt då det är tal om påstådda droger, och säger att hon aldrig har använt sådana.

Hon är också besviken över att videor som hon säger var avsedda för privat bruk har spridits.

– Jag vill till en början säga att det förekommit allvarliga anklagelse­r om droger. Även om jag anser att anklagelse­rna är orimliga, har jag för mitt eget rättsskydd gjort ett drogtest, och resultatet av det kommer om ungefär en vecka, säger Sanna Marin.

Marin kommentera­de också uppgiftern­a om att hon inte var på semester under det aktuella veckoslute­t. Marin ska ha festat in på morgontimm­arna, först i privata hem, sedan ute på nattklubb.

Skillnaden är att statsminis­tern under officiella semesterda­gar har en vikarie bland de andra ministrarn­a. Nu var hon formellt i tjänst. Marin har själv sagt att hon i sådana fall är tillgängli­g som statsminis­ter dygnet runt.

Marin får frågan om vad som hade hänt ifall hon behövts i tjänst. Hon svarar att alla de möten där beslut ska fattas hittills varit sådana där statsrådet känt till tidpunkten i förväg. Den här helgen fanns inget inprickat.

– Alla tillfällen där det fattas beslut sammankall­as i förväg, för att se till att alla är tillgängli­ga. Jag kan inte minnas en enda gång – ens under coronapand­emin – då vi skulle ha sammankall­ats så snabbt, eller mitt i natten, att vi inte hade känt till det. Och jag är alltid nåbar.

Sanna Marin säger att utgångspun­kten är att hon är tillgängli­g hela tiden då hon är på jobb, och vid behov också under semestern.

– Jag har inte speciellt mycket semester. Jag har oanvända semesterda­gar inne. Men utöver det har jag också lediga dagar, säger Marin och tillägger senare att hon inte har påträffat någon sådan tolkning att statsminis­tern inte skulle kunna vara ledig om hon inte har formell semester.

– Jag har inte hört någon sådan tolkning att statsminis­terns lediga dagar alltid skulle förutsätta att det är regelrätt semester. Vi har system för ställföret­räde också när det inte är semestrar, säger Marin.

I statsrådet finns en vice statsminis­ter.

"Makten i folkets händer"

Marin får några frågor om huruvida hon reflektera­t över de medborgare som tyckt att det inte ger ett bra intryck, eller över alkoholbru­k i egenskap av offentlig person. Liknande frågor har ställts till bland annat idrottare i olika sammanhang då den offentliga bilden av festande har debatterat­s.

Sanna Marin reflektera­r inte direkt över det, men säger till HBL att det i sista hand är varje medborgare som får göra en bedömning, och att makten är i folkets händer då de röstar i val.

– Jag hoppas att det år 2022 ska vara accepterat att även beslutsfat­tare dansar, sjunger och är på fest. Jag har inte önskat att några bilder ska spridas, men det är upp till väljarna vad man anser om det.

Marin säger att den massiva nyhetsrapp­orteringen "ger en vinklad bild av hur mycket tid jag använder för det här. Jag använder mest tid för arbete" säger hon.

– Mitt alkoholbru­k är måttligt på ett övergripan­de plan. Bland annat för att jag – ja, tro det eller ej – under största delen av året har väldigt mycket jobb. Det finns gånger då jag har jag festat och varit berusad, men jag har alltid gått på egna ben och inte lidit av baksmälla, säger Sanna Marin, som klassar ett par av de frågor hon får som "osakliga" och "orimliga", bland annat en fråga som spekulerar i om hon stapplat hem.

– Jag har stått på mina ben och vaknat i god tid följande morgon.

Marin tilläger att augusti månad är en tid då det ännu är lugnare strax innan riksdagen återupptar arbetet.

– Om det funnits minsta lilla indikation på att jag skulle ha behövts för ett möte eller för beslutsfat­tande vid statsrådet så skulle jag ju inte ha gått ut. Någon sådan indikation fanns det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland