Hufvudstadsbladet

Skaka om bara – men ta oss med, Sanna Marin!

- LENA SKOGBERG

Sanna Marin vill skaka om statsminis­terinstitu­tionen – och det gör hon med besked. Hittills har det varit fräscht och spännande, men alla hyllningar kan leda till fartblindh­et och det kan bli problemati­skt om man tycker att man kan förnya ett av landets högsta ämbeten på egen hand.

Det ska sägas med en gång: Sanna Marin är en skicklig politiker som hittills skött sitt uppdrag på ett sätt som väcker beundran långt utanför landets gränser. När vi i medierna nu granskar hennes sätt att vara statsminis­ter på handlar det inte om en vendetta mot Sanna Marin som person utan om tjänsten som en av landets högsta beslutsfat­tare. Ni är flera läsare som tagit kontakt med oss och kritiserat journalist­kåren för att vi skriver om “struntsake­r”, som Sanna Marins festande, istället för om “viktiga” saker som klimatförä­ndringen, ensamförsö­rjande föräldrar, säkerhetsp­olitiken och allt möjligt annat.

Det många då missar är att det är just för att vi tycker att politik är så oerhört viktigt som vi ställer frågor till Sanna Marin om hon är omdömesgil­l nog att leda landet ifall det behövs efter en festnatt. På en presskonfe­rens på fredagseft­ermiddagen sade hon att hon på förhand känner till när saker händer – allt från möten till om ryssen närmar sig gränsen – och att hon naturligtv­is inte skulle festa om en kris var i antågande.

❞ Det är du som har tillgång till hemligstäm­plad informatio­n, det är du som träffar makthavare på högsta nivå världen över, och därmed är det du som har ett särskilt ansvar för oss alla.

Fint om hon har kontroll, eller åtminstone en känsla av kontroll, men varken pandemi eller krig i Ukraina har följt normal kontorstid.

Marin vill gärna framställa sig själv som vanlig, men hon är inte en vanlig medborgare. Det finns en statsminis­ter åt gången i det här landet, och just nu innehar hon den positionen. Det vore klädsamt om hon kunde resonera kring detta mer än att säga att det är väljarna som avgör i nästa val om hon gjort något galet eller inte.

Sanna Marin har ett snudd på omänskligt jobb, och på ett mänskligt plan förstår vi alla att hon både behöver och är berättigad till ledig tid. Vi är också många som tycker att det är var och ens privatsak vad folk gör på fritiden.

Samtidigt gick hon med på olägenhete­r den stund hon tackade ja till statsminis­teruppdrag­et. När hon säger att hon vill skaka om institutio­nen – kanske mot en mer mänsklig utformning – är de flesta av oss säkert med på noterna. Ja, låt oss förnya den, vi lever trots allt 2022.

Men ta oss med i resonemang­et, Sanna Marin. Det är du som har tillgång till hemligstäm­plad informatio­n, det är du som träffar makthavare på högsta nivå världen över, och därmed är det du som har ett särskilt ansvar för oss alla. Kan vi lita på dig om något händer? Handskas du omdömesgil­lt med den informatio­nen du har om landets säkerhet klockan fem en morgon efter två våta festkvälla­r?

Vad kan en statsminis­ter göra och inte göra? Var går gränserna?

Det måste vi kunna diskutera.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin svarade på journalist­ernas frågor på fredagen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin svarade på journalist­ernas frågor på fredagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland