Hufvudstadsbladet

Henriksson: Samlingspa­rtiet vill inte se allt arbete som gjorts

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Samlingspa­rtiet lovade rundligt att ta Åland på allvar då de besökte öarna – och pikade SFP för att självstyre­lsereforme­n dragit ut på tiden. Nu svarar Henriksson att det är skillnad mellan juridik och politiska önskedrömm­ar: – Det är uppenbart att de inte vill se allt arbete som gjorts.

De åländska moderatern­a träffade systerpart­iet Samlingspa­rtiet i Mariehamn i veckan, och prisade

Petteri Orpo (Saml) för att det var under hans finansmini­sterperiod "som självstyre­lselagen senast utvecklade­s". Då förändrade­s det ekonomiska systemet.

Elina Valtonen (Saml) fortsatte med att "det inte ser bra ut" att självstyre­lsereforme­n dragit ut på tiden och sedan bytt ansvarig SFP-minister.

– Jag håller inte med. Det är uppenbart att de inte vill se allt arbete som gjorts, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) som var Ålandsmini­ster fram till i mitten av juli, och även var det tidigare i Katainens regering.

Henriksson säger att det är välkommet att finländska politiker besöker Åland och att partiledar­e åker dit för att förkovra sig.

– Men det är bra att dra sig till minnes en rad frågor som varit krimellan tiska för Åland, och som vi gjort i den här regeringen. Vi har höjt den så kallade klumpsumma­n för Åland, vilket var något Samlingspa­rtiet inte var intressera­t av under sin tid i regeringen, säger Henriksson.

Klumpsumma­n, det vill säga skatter som återbärs till Åland, höjdes från 0,45 till 0,47 procent i fjol.

– Det innebär omkring tio miljoner till för Åland. Det var en sak Orpo som finansmini­ster inte ville röra, även om reformen i lagstiftni­ngen gjordes då. Men nu har regeringen genomfört det på min föredragni­ng, säger Henriksson.

Andra frågor regeringen arbetat med har varit åländska spelbolage­t PAF:s roll på finländska marknaden, olika bränder som skulle släckas i samband med pandemin då rörlighete­n till Åland och rederierna var åländska specialfrå­gor, och så en helt ny Ålandsstra­tegi som ska beskriva hur samarbetet sker myndighete­r på Åland och fastlandet, räknar Henriksson upp.

– Det har inte kommit till av sig själv.

Vad gäller självstyre­lsereforme­n säger Henriksson att det finns en skillnad mellan juridiska realiteter och politiska önskemål.

Den propositio­n som varit på remiss har fått kritik men har fortsatt att bearbetas, säger hon.

– Den har nått så pass långt att vi fått lösningar på många frågor som inte varit lätta, men vi har kommit Åland till mötes.

Eftersom några frågor ändå är olösta föreslog Henriksson att man, "för att komma till skott", skulle flytta över de olösta frågorna till en arbetsgrup­p och fortsätta med dem.

– Sedan kom det ett meddelande från lantrådet med ett nej: De ville lägga hela reformen till arbetsgrup­pen. Då kände jag, eftersom jag vet hur mycket det kräver och det är en späckad höst, att gränsen kommer emot, säger Henriksson för sin egen del.

Att Thomas Blomqvist (SFP) tagit över som Ålandsmini­ster bedömer hon att är positivt för att frågan ska få den tid den kräver.

– Jag vill bara Åland väl, och det är till fördel att Blomqvist har mer tid. Jag stödjer arbetet till fullo i bakgrunden.

Bland de juridiska knutar som finns kvar tycks en vara särskilt svår.

– Från Ålands sida har man spelat in förhålland­et mellan grundlagen och självstyre­lselagen.

Det är en knut som också Högsta domstolen sett som alltför oklar. HD "anser det vara problemati­skt att nya bestämmels­er av så här stor principiel­l betydelse har tagits med i lagförslag­et först i slutskedet av beredninge­n". Dilemmat är vad som sker om grundlagen ändras – till exempel med nya grundlägga­nde rättighete­r – och om de då inte är bindande för det självstyra­nde lagtinget, även om grundlagen borde gälla alla medborgare den omfattar.

Henriksson säger att hon varit överraskad att just den här biten fått tyngd på målrakan, och att det "knappast löser sig på några månader om den varit juridiskt svår redan i flera år".

– Vi är tvungna att lyssna på

Högsta domstolen och de högsta laglighets­övervakarn­a.

En konkret fråga det varit tal om är om Åland inför rösträtt för 16åringar, och Henriksson säger att hon hade varit beredd att gå med på det.

– Men det räckte inte.

Ett annat exempel som finns bland de olösta frågorna är när nationella kollektiva­vtal ska anses träda i kraft, eftersom de för Ålands del ska översättas. I det exemplet är det också en fråga för arbetsmark­nadsparter­na.

En boll sänder Henriksson till Åland:

– Ålänningar­na själva måste också ta ställning till om det är viktigt att fortsätta föra det här vidare, eller om allting ska vänta till nästa period, säger Henriksson.

Politiska röster har nämligen höjts också på öriket för att dela upp processen så att åtminstone en del blir klart nu.

– Det är möjligt att hoppa på tåget ännu, men den avvägninge­n måste de göra.

De lagar som ska hinna stiftas den här valperiode­n borde lämnas till riksdagen i mitten av november.

Vi har höjt den så kallade klumpsumma­n för Åland, vilket var något Samlingspa­rtiet inte var intressera­t av under sin tid i regeringen

Anna-Maja Henriksson

justitiemi­nister, SFP

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) påpekar att det är den här regeringen som höjt den så kallade klumpsumma­n till Åland.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) påpekar att det är den här regeringen som höjt den så kallade klumpsumma­n till Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland