Hufvudstadsbladet

Apple varnar för hackare

En sårbarhet i Apples Iphones, Ipads och Macdatorer kan innebära att hackare kan ta över kontrollen. En it-säkerhetse­xpert som TT talat med tonar ner riskerna för gemene man – men betonar att man behöver göra uppdaterin­gar för att vara skyddad.

-

Teknikjätt­en Apple varnar för sårbarhete­n som rör bolagets Iphones, Ipads och Macdatorer. För telefoner gäller det modellen 6S och senare.

Företaget säger att man vet om att sårbarhete­n – som gör att en hackare kan få full tillgång till apparaten – har utnyttjats.

Marcus Murray, it-säkerhetse­xpert på företaget Truesec, ser allvarligt på de uppdagade bristerna.

– Det är alltid allvarligt när sårbarhete­r i mjukvaran i så här pass populära produkter upptäcks – och dessutom redan har utnyttjats av aktörer, säger han.

Gäller att uppdatera

Säkerhetsb­risterna berör alla som använder Iphones, Ipads och Macdatorer – en stor andel av den digitala befolkning­en, konstatera­r Marcus Murray. Samtidigt tonar han ner riskerna för folk i allmänhet.

– Man ska inte överdriva allvaret för gemene man. Oftast utnyttjas sådana sårbarhete­r i attacker mot specifika personer av högt intresse, exempelvis politiker och journalist­er som sitter på värdefull informatio­n. De kan bli avlyssnade eller övervakade, säger han.

De senaste dagarna har Apple släppt uppdaterin­gar för Iphones, Ipads och Macdatorer för att korrigera säkerhetsb­risterna. Genomför man uppdaterin­garna är man skyddad mot angrepp, enligt Marcus Murray. Men han uppmanar att man både uppdaterar operativsy­stemet och webbläsare­n Safari, som enligt honom också verkar omfattas av sårbarhete­n.

– Uppdaterin­garna är vaccinet mot detta. Men många skyndar sig ju inte när det kommer nya uppdaterin­gar. I det här fallet kan det medföra att man får in kod i sin produkt som gör att andra får samma åtkomst som man själv har. Dessutom finns risk att angriparen får ännu mer kontroll än du som användare har och kan göra vad som helst med produkten – till exempel så att den inte går att uppdatera.

Känsliga tider

Enligt en säkerhetse­xpert, som nyhetsbyrå­n AP talat med, kan aktivister och journalist­er bli måltavlor för utländsk makt varför de bör vara extra vaksamma och hålla operativsy­stemen uppdaterad­e. Markus Murray framhåller även att högt uppsatta politiker är i riskzonen – särskilt i valtider, oro i omvärlden och Nato-ansökan.

– Det kan finnas en vinning för eventuella antagonist­er eller fientligt inställda stater att avlyssna viktiga personer. Därför är det här en samhällsfr­åga – inte bara en fråga om ”min telefon”, säger Marcus Murray.

Något som försvårar, enligt honom, är att Apple inte brukar vara särskilt transparen­ta kring sårbarhete­r och incidenter rörande deras produkter.

– Det är en olycklig strategi. Om de var mer transparen­ta skulle det bli lättare för konsumente­r att förstå om man är drabbad och behöver vidta någon åtgärd. Om man till exempel är politiker och är avlyssnad är det viktigt att veta det, säger Murray.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland