Hufvudstadsbladet

Hovrätten om Viking Sally-fallet: Förhör med åtalad får inte användas som bevis

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Hovrätten går på tingsrätte­ns linje. I rättegånge­n mot den danska man som står åtalad för mordet på Viking Sally får inte centrala förhör och samtal användas. Det här innebär ett bakslag för åklagaren.

Det hela går tillbaka till juli 1987 då två tyska turister hittades svårt skadade på Viking Sallys däck. Den ena av dem, Klaus Schelkle, dog av sina skador.

2020 meddelade polisen överraskan­de att fallet lösts. Tingsrätte­n friade ändå den danska man som stod åtalad för mord – en dom som har överklagat­s till hovrätten.

Samtidigt pågår en process som kan ha stor betydelse för utfallet. Tingsrätte­n beslutade att förhör och samtal i Danmark mellan den danska mannen och finsk polis som rest ner inte får användas som bevisning.

Polisen har uppgett att mannen erkänt dådet i ett av dessa samtal. Inte heller den uppgiften får enligt tingsrätte­n användas.

Åklagaren har överklagat beslutet om nyttjandef­örbud och på fredagen klarnade det att även Åbo hovrätt slår fast att de förhören och polisens berättelse inte kan användas.

Enligt hovrätten var det fel att dansken förhördes utan rättsligt ombud närvarande. Det skedde också på ett annat språk än hans, eller polisens, modersmål. Dessutom hade han varit frihetsber­övad i flera månader, häktad misstänkt för ett annat brott. Det hade enligt rätten påverkat mannens psyke.

Polisen: Upplystes om ombud

Dagen innan det egentliga förhöret i augusti 2016 hade de två poliserna från Finland hållit ett inledande samtal med honom, med motivering­en att det behövdes för att mannens negativa inställnin­g till polis var känd.

Poliserna uppger att de upplyst mannen om att han hade rätt till ombud, medan dansken hade sagt att han inte behöver ett. Hovrätten menar ändå att mannen redan under det inledande samtalet tilläts gå in på detaljer kring händelsern­a på Viking Sally. Därmed medverkade han till utredninge­n av sin egen skuld, vilket man enligt grundlägga­nde rättighete­r inte är skyldig att göra.

Det här kallar hovrätten en allvarlig kränkning och påpekar att förhöret trots det skedde utan ombud följande dag.

Efter det egentliga förhöret ville mannen sedan på fängelsegå­rden tala med den ena polismanne­n.

"Nar̈ (den åtalade) efter det officiella for̈ hor̈ et uppgett att han vill beraẗ ta mera om han̈ delserna men velat for̈ sak̈ ra sig om att beraẗ telsen inte spelas in, borde detta ha varit en klar signal om att han inte inser vilka konsekvens­er hans agerande kan ha och att han inte har velat medverka i ut- redningen av brottsmiss­tanken som riktar sig mot honom", slår hovrätten fast.

Ovanlig tågordning

Det finns en möjlighet att skilt överklaga beslutet om nyttjandef­örbudet till Högsta domstolen. Distriktså­klagare Heidi Röblom säger att hon och den andra åklagaren i fallet ska gå igenom avgörandet noggrant och sedan bedöma om de ansöker om besvärstil­lstånd.

Går frågan till Högsta domstolen är det högst troligt att behandling­en av själva huvudsaken – huruvida den danska mannen gjort sig skyldig till mord – skjuts på i hovrätten. Ingen tidtabell för den fortsatta behandling­en är fastställd.

Det här är en rätt ovanlig tågordning, men sker enligt Röblom för att inte hela rättegånge­n ska behöva tas om, beroende på hurdant utfallet från Högsta domstolen blir.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Inte heller hovrätten ger tillstånd till att förhör med den man som åtalats för mord ombord på Viking Sally får användas som bevisning.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Inte heller hovrätten ger tillstånd till att förhör med den man som åtalats för mord ombord på Viking Sally får användas som bevisning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland