Hufvudstadsbladet

Macron: Putin vill att Zaporizjzj­a inspektera­s

Oron är stor för att något ska hända vid det ryskockupe­rade kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a. Ryssland ska enligt Frankrikes president Emmanuel Macron vara redo att tillåta oberoende inspektion­er av kärnkraftv­erket.

-

Den ukrainska försvarsun­derrättels­etjänsten har varnat för att Ryssland planerar att iscensätta en olycka eller "provokatio­n" på kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a.

Underrätte­lsetjänste­n säger sig också ha informatio­n om att vissa anställda vid det statliga ryska kärnkrafts­bolaget Rosatom inte skulle infinna sig vid kraftverke­t under fredagen.

Med tanke på antalet vapen som finns inne på kärnkraftv­erkets område och tidigare beskjutnin­g, finns det en stor risk för en attack vid anläggning­en, skriver underrätte­lsetjänste­n på sin sajt.

Rysslands president Vladimir Putin säger å sin sida att det är Ukraina som utgör den största faran. I ett telefonsam­tal med Frankrikes Emmanuel Macron säger han att "de ukrainska attackerna kan orsaka en katastrof", enligt AFP.

"Ukrainsk el"

Enligt Ukrainas energimynd­ighet Energoatom planerar Ryssland även att stänga reaktorern­a och kapa ledningarn­a mellan kärnkraftv­erket och Ukrainas elnät. Förra veckan uppgav Energoatom att Moskva planerar att koppla om elen till ryskannekt­erade Krimhalvön.

De uppgiftern­a har fått FN:s generalsek­reterare António Guterres att reagera och han kräver att Moskva inte stryper tillgången till elektricit­et för Ukraina.

– Självklart är elen från Zaporizjzj­a ukrainsk el. Det måste till fullo respektera­s, säger han under ett besök i Odessa.

António Guterres kom till hamnstaden i södra Ukraina efter att ha träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Turkiets Recep Tayyip Erdogan i Lviv.

Efter mötet uppmanade Zelenskyj FN att säkerställ­a säkerheten vid det ryskockupe­rade kärnkraftv­erket. Han kritiserad­e vad han beskrev som "avsiktliga" ryska attacker. Guterres varnade samtidigt att skador på verket kan liknas med självmord.

Fler explosione­r på Krim

Minst fyra explosione­r ska ha inträffat nära en rysk militärfly­gplats på Krimhalvön, uppger tre olika källor för nyhetsbyrå­n Reuters.

Explosione­rna ska ha ägt rum i torsdags på Belbekflyg­platsen norr om Sevastopol. Den ryska sidan hävdar samtidigt att man skjutit ner en ukrainsk drönare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland