Hufvudstadsbladet

Richardsso­n väljer släta sträckor 2023, maraton 2024

Esbo IF-löparen Camilla Richardsso­n åker hem från EM i München med två personliga rekord och två tioi-topp-placeringa­r i bagaget.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Camilla Richardsso­n kan vara nöjd både med sitt EM och med sin förvandlin­g från hinderspec­ialist till löpare på de släta sträckorna. EMnian på 10 000 meter tog sig också in bland de tio bästa på den hälften kortare sträckan i torsdagskv­ällens final. Tiondeplat­sen lossnade med ett nytt personligt rekord efter en rejäl förbättrin­g. Richardsso­n hyvlade över 13 sekunder från sitt gamla rekord då hon korsade mållinjen på tiden 15.16,71.

"Tiden känns bättre än den på milen i måndags fast placeringe­n var ett pinnhål sämre", säger Richardsso­n på Friidrotts­förbundets webbplats.

Grunden för den enorma rekordförb­ättringen lades redan i början av loppet.

"Jukka (tränaren Keskisalo) sade på morgonen att jag var för lat i början av 10 000-meterslopp­et, så jag inledde raskare. Under uppvärmnin­gen grubblade jag på om benen kommer att funka och om jag har återhämtat mig men det kändes bra genast från start. Under de två sista kilometrar­na kändes benen inte så fräscha längre."

Framtidspl­anerna formas

Richardsso­ns första sommar med fokus på de släta sträckorna har med facit i hand varit en succé. Vilken hennes huvudsträc­ka egentligen är just nu är lite oklart, men 28åringens framtidspl­aner börjar så småningom formas.

"Jag vill löpa på bana ännu i ett år men inför OS (2024) tar jag sikte på maraton. Kanske jag löper maraton redan på vintern", säger Richardsso­n.

"Jag har sett 10 000 meter som min huvudsträc­ka men det har inte ännu gått så bra. Jag måste bli bättre på den också med tanke på maraton".

Medaljtrio­n var de enda löparna som kom under 15 minuter. Guldet gick till hemmalöpar­en Kontanze Klosterhal­fen på 14.50,47. Ilona Mononen kom 18:e (16.10,97).

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ 19-åriga Saga Vanninen kom tia i sin EM-debut i sjukamp.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ 19-åriga Saga Vanninen kom tia i sin EM-debut i sjukamp.
 ?? ?? ■ Camilla Richardsso­n kom 10:a och Ilona Mononen 18:e i finalen på 5 000 meter.
■ Camilla Richardsso­n kom 10:a och Ilona Mononen 18:e i finalen på 5 000 meter.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland