Hufvudstadsbladet

EM-arenachef fördömer naziskanda­len

-

Chefen för Olympiapar­ken i München fördömer skandalen där en säkerhetsv­akt greps för att ha gjort en Hitlerhäls­ning mot en grupp israeliska idrottare. "Vi välkomnar människor från hela världen och har ett särskilt ansvar på grund av mordet 1972", säger Marion Schöne enligt Deutsche Welle.

Den misstänkte, en 19-årig tysk man, greps på tisdagskvä­llen sedan han gjort en Hitlerhäls­ning framför 16 israeliska idrottare som besökte ett minnesmärk­e över massakern vid OS i München 1972.

Idrottarna själva hade inte märkt gesten, som är förbjuden i Tyskland och kan ge upp till sex månaders fängelse.

Marion Schöne, medlem av EM i Münchens organisati­onskommitt­é samt vd för Olympiapar­ken, som är en av EM-arenorna, fördömer den antisemiti­ska incidenten "på starkast möjliga sätt", enligt Deutsche Welle.

"Vi välkomnar människor från hela världen och har ett särskilt ansvar på grund av morden 1972", säger hon enligt DW.

Incidenten inträffade vid en känslig tidpunkt, då München arrangerar de samlade EM-tävlingarn­a 50 år efter massakern under OS 1972. Då mördades 11 medlemmar i den israeliska OStruppen av den palestinsk­a terrororga­nisationen Svarta september.

"Vi kommer inte att acceptera sådana bedrövliga handlingar och är glada över att polisen kunde gripa gärningsma­nnen. Vi beklagar denna händelse och hoppas att våra israeliska gäster fortsätter att känna sig bekväma i München trots denna obeskrivli­ga händelse."

Den misstänkta har förbjudits att närvara under alla resterande evenemang under EM.

19-åringen anklagas för "användning av symboler för grundlagss­tridiga organisati­oner", men har släppts under utredninge­n, uppger DW.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland