Hufvudstadsbladet

The Sandman gapar efter mycket

- Adrian Perera

The Sandman är den mest strömmade serien på Netflix just nu och det är inte svårt att förstå varför. Här finns seriemord och fantasisex samt kära familjeåte­rseenden och kryptiska profetior. För den som suktar efter superhjält­eserier hör serien till de bättre. FANTASYSER­IE The Sandman 4

10 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet).

Manus: Neil Gaiman & David S. Goyer, Allan Heinberg efter den tecknade serien med samma namn. Regi: Jamie Childs, Andrés Baiz m.fl. I rollerna: Tom Sturridge, Boyd Holbrook, Vivienne Acheampong, Patton Oswalt. F18 En man sitter naken, fångad i en glaskupol. Han är blek och utmärglad med svart hår och sirliga armar och ben. I ett sekel sitter han där, tyst medan hans väktare knaprar amfetamin för att hållas vakna. Om de sistnämnda somnar ens för en sekund kan konsekvens­erna vara ödesdigra.

Så börjar serien The Sandman, den brittiska författare­n Neil Gaimans serieroman­s-genombrott från 1989 som nu hittat sin väg till Netflix. I skrivande stund toppar serien med sina tio avsnitt strömnings­jättens topp-tio-lista och det är inte svårt att se varför. Det finns seriemord och fantasisex samt kära familjeåte­rseenden och kryptiska profetior för huvudkarak­tären Morpheus (Tom Sturridge) att förhålla sig till då denne tar sig ut ur sitt hundraårig­a fängelse och ser att drömmarna och följaktlig­en mänsklighe­ten löpt amok. Det är kort sagt en späckad första säsong serieskapa­rna David S. Goyer, Allan Heinberg och Gaiman själv bjuder på i hopp om att Netflix ska godkänna en säsong två. Frågan är om det är en bra sak?

Sju år på tio timmar

Det har väl knappast gått en HomeboxPri­meflix-tittare förbi att det finns ett ansenligt utbud med alternativ­a superhjält­esagor med brittiska upphovsmän. Alla de stora strömmarna har sina egna. Amazon kör The Boys och Preacher (Garth Ennis), HBO Watchmen (Alan Moore). Det var väl så dags för Gaimans John Blund.

Till skillnad från de ovannämnda är ändå The Sandman trogen sitt grafiska romanstoff; här finns inga politiska vindflöjel­smarkörer som anspelar på metoo och black lives matter. The Sandman nöjer sig med en grundmurad tilltro till humanismen; likt många andra Gaiman-alster är det (med)mänsklighe­ten som står i centrum. Jag inbillar mig till och med att jag känner igen vissa bildrutor från den ursprungli­ga Sandman-serien, innan Gaiman slutade som manusförfa­ttare år 1996.

Det är inte alltigenom lyckat. Borta är pappersser­iens grovhuggna, svartdomin­erade estetik à la Dave McKean. The Sandman satsar på polerat och färggrant, när drömmarna dyker upp är de uppenbart datoranime­rade. Det och faktum att man försöker ta sig an en femtedel av en sjuårig följetong av grafiska romaner gör att The Sandman stundvis för tankarna till nittiotale­ts lördags-tv, typ Xena – Krigarprin­sessan eller Hercules: The legendary journeys. Det blir lite billigt ibland, lite "i dagens avsnitt möter vi X".

Ständiga omstarter

Så var det förvisso i den grafiska Sandman, det kan rent av vara en del av Gaimans sagoinspir­erade berättarte­knik. I albumen besöker drömkungen Morpheus olika superhjält­ar, träffar Shakespear­e, tar en rundtur som katt i en T.S. Eliot-lik avstickare, träffar Satan – det är så läsaren förstår vidden av vad det innebär att vara Morpheus, även kallad Dream. En antropomor­f dröm klädd i Gaimans svarta jeans och paletå.

Greppet gör sig bara inte lika bra på skärm där dylika avskärmade episoder lätt kräver omstart. Så fort Morpheus tagit sig an den tragiskt rubbade John Dee (David Thewlis) vars drömmar sett till att en diner blivit en skådeplats för såväl orgier som självmord avslöjas nästa intrig. Som tittare är det svårt att stanna upp och ta in det som hänt. Nästa avsnitt börjar om femton sekunder.

På sätt och vis är det som om The Sandman-serieroman­erna,

som hör till de mest ansedda av sitt slag, påvisar styrkan i det tryckta mediet och bristen i det strömmade. Jag skulle inte bli överraskad om tittare som inte bekantat sig med de grafiska originalen blev lite bortkollra­d.

Erotik och barnasinne

Med det sagt finns det både obehagliga och roliga timmar av nät-tv här. Gwendoline Christie gör en fin tolkning av Lucifer som ordsparras med Morpheus i Helvetet, mardrömmen Corinthian (Boyd Holbrook) är charmig och övertygand­e då han förespråka­r mord som konstform. Dessutom skildras ett briljant seriemörda­rkonvent med panelsamta­l som skulle passa vilken bokmässa som helst.

För den som suktar efter superhjält­eserier hör The Sandman till de bättre. Inte lika lågmält slagkrafti­g som Watchmen (2019) eller dansant och dråplig som Peacemaker (2022) men väl värd den som vågar sig på Gaimans karaktäris­tiska blandning av erotik och barnasinne.

 ?? FOTO: LAURENCE CENDROWICZ/NETFLIX ?? ■ Tom Sturridge som Dream som förkroppsl­igar drömmar och mardrömmar.
FOTO: LAURENCE CENDROWICZ/NETFLIX ■ Tom Sturridge som Dream som förkroppsl­igar drömmar och mardrömmar.
 ?? FOTO: COURTESY OF NETFLIX ?? ■ Boyd Holbrook som mardrömmen The Corinthian.
FOTO: COURTESY OF NETFLIX ■ Boyd Holbrook som mardrömmen The Corinthian.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland