Hufvudstadsbladet

Söker samfälligh­eten direktör eller idéspruta?

- Leif Andersson filosofie doktor, Drumsö

Samfälligh­eten – ett samarbetso­rgan för samtliga lutherska församling­ar i Helsingfor­s – söker direktör i HBL (7.8). Kraven på direktören i annonsen förvånar. Man önskar anställa en person som kan skissa upp hurdan framtiden för hela kyrkan i Finland kunde tänkas bli och samtidigt utveckla samfälligh­eten i Helsingfor­s. Adolf Hitler skulle ha platsat väl inför rikskansle­rpositione­n i 1930-talets Tyskland om han hade fått visa sig kompetent med krav ur HBL-annonsen: ”klar syn på framtiden”, ”förmåga att leda i en utmanande och föränderli­g verksamhet­smiljö”, ”förmåga till effektivt förändring­sledarskap”.

Hur stora frihetsgra­der har en direktör för samfälligh­eten egentligen? Kyrkomötet beslutar om folkkyrkan­s alla stora förändring­ar. De kyrkligt anställda såsom teologerna, kyrkomusik­erna, diakonerna och andra är alla utomordent­ligt väl utbildade vid våra bästa högskolor inför tjänstetyp­er som är rätt klart beskrivna redan vid inledninge­n av studierna. Vad behövs en idésprutan­de direktör med egen klarsyn egentligen till? Kyrkoherda­rna fungerar ju ändå som förmän i de självständ­iga församling­arna.

Den som vill se hur illa det kan gå när man låter effektiva ledare utöva sitt förändring­sledarskap kan bekanta sig med renovering­en av kyrkokompl­exet på Drumsö.

Tidigare utrymmen för diakonala samtal, förrättnin­gsdiskussi­oner eller andlig teologisk hjälp med dörrar att stänga om sig är alla borta. Inga övningsrum för musiker eller körer finns heller kvar. Församling­sverksamhe­ten lider. Man har öst pengar på ett datasystem med elektronis­ka lås till kyrkbyggna­den och med koder som vem som helst kan kvittera ut över nätet för att reservera en arbetsplat­s i själva kyrksalen kopplat till ett 30tal övervakand­e kameror. Stiligt, förutom att systemet inte har fungerat en enda månad. Eller det värsta, att man i renovering­ens slutskede i december 2021 radikalt ändrade på betalnings­modellen, chockhöjde hyror och återbetaln­ingar så att den svenska församling­en nu ser sig tvungen att ge ifrån sig sin kyrka och sina utrymmen i Drumsökomp­lexet.

Som församling­smedlem hoppas jag att man kunde strunta i vilka visioner de sökande till direktörst­jänsten i samfälligh­eten fabulerar upp inför framtiden och i stället ge sig tid att bekanta sig med resultaten av deras tidigare verksamhet. Har förändring­sviljan betytt att man har kört tidigare arbetsplat­ser i ekonomiskt trångmål? Har man vid besättande­t av tjänster anställt personer enligt deras kompetens eller enligt den egna synen på verksamhet­en? Har ledarskape­t varit genomskinl­igt och öppet eller har man i första hand bara tvingat igenom sina nya idéer?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland