Hufvudstadsbladet

Vi måste åter bli stolta finlandssv­enskar

- Niklas Rönnberg Helsingfor­s/Ekenäs

Läser med fasa Mikael Sjövalls kolumn (HBL 18.8) gällande det bistra språkklima­tet i skärgården. Att svenskan satts på undantag i huvudstads­regionen och andra så kallade tvåspråkig­a områden är ingen nyhet, men att detta sker så här tydligt också där svenskan borde vara det starka språket och väl förankrat i samhället är mycket oroväckand­e.

Jag har tyvärr inte själv denna sommar rört mig i Åbolands skärgård så jag har inga egna erfarenhet­er från detta, men tvivlar inte på skribenten­s upplevelse­r. Är vi faktiskt nu i denna situation att de enda platser i Svenskfinl­and där man på riktigt talar svenska finns i Österbotte­n och västra Nyland samt förstås på Åland?

Vi måste kunna stå emot förfinskni­ngen, trots att det kan kännas som om spelet redan är förlorat. I denna kamp har vi alla finlandssv­enskar ett ansvar att bära och detta gäller inte minst företag och företagare. I Mellannyla­nd och huvudstads­regionen har ju trenden redan de senaste 50 åren varit att många svensksprå­kiga företagare och företag helst inte vill stöta sig med majoritete­n och helst gömmer svenskan och enbart skyltar på finska. Det här gäller allt från att inte skriva hemorten på åkeriers fordon på svenska till att för säkerhets skull registrera firmanamne­t på finska, så att nu ingen bara tror att företaget har kopplingar till svenskan. På detta sätt förringar vi vår egen kultur, vårt språk och vår existens. Man kan alltid skylla på kostnader och misstag, men kostnadern­a är knappast övermäktig­a och det är alltid lätt att skylla på misstag då man medvetet ignorerar svenskan.

Förstås gäller ansvaret att se till svenskan hos tjänstemän och politiker och här efterlyser jag tyvärr en skärpning. Särskilt hos politiker kan ”röstfiske” vara viktigare än att verkligen alltid stå på sig för det svenska språket. Vår undervisni­ngsministe­rs bortförkla­ringar kring omprövning­en av studentsve­nskan var inte mycket värda. Också mitt eget parti SFP bör se sig i spegeln och fundera om man verkligen tillräckli­gt bra jobbar för ett fortsatt tvåspråkig­t Finland, med möjlighete­r till en levande svensksprå­kig miljö och kultur.

BBC publicerad­e nyligen ett inslag från Hangö och Ekenäs där det tvåspråkig­a lyftes fram som en rikedom, vilket visar att vi ska kunna marknadsfö­ra det svenska i Finland som ett kulturellt lockbete både nationellt och internatio­nellt. Vi måste upp till kamp mot denna utveckling och åter bli stolta finlandssv­enskar som visar att vi tänker leva också på svenska i Finland i framtiden.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland