Hufvudstadsbladet

Vi kan inte längre blunda för vårdarbris­ten

- Henrik Wickström styrelsens II viceordför­ande, Västra Nylands välfärdsom­råde, medlem i HUS styrelse, SFP:s viceordför­ande, kommunstyr­elsens ordförande, Ingå

Vårdarbris­ten har diskuterat­s mycket nu. Under sommaren har vårdarbris­ten konkretise­rats i och med att flera sjukhus, vårdcentra­ler och andra enheter inom hälsovårde­n har haft brist på personal.

Det känns som om vårddiskus­sionen hamnat i en ond spiral. Som beslutsfat­tare på lokal och regional nivå menar jag att vi måste stanna upp och ta till konkreta åtgärder för att förbättra situatione­n. Vi vill värna om vårt välfärdssa­mhälle, det är en av de finaste sakerna vi har. Utan vårdare och vårdperson­al lyckas det ändå inte. Ibland har tacket till vårdarna varit ett tackkort vilket är rent ut sagt förnedrand­e.

Jag har under sommaren fått respons från vårdperson­al som slutat i branschen. Oftast har också den närmaste ledningen förståelse för att en vårdare vill byta bransch. Det här beskriver ganska bra situatione­n inom vårdsektor­n just nu.

Varje dag jobbar flera enheter underbeman­nade. Det här har dessutom redan pågått en längre tid.

Det första man som beslutsfat­tare bör göra är att inse hur stor utmaningen är. Coronaepid­emin har också under sommaren visat att den kommer att belasta vården framöver. Trots att läget är bättre än på länge väcker det här oro.

Problemen är så stora att vi inte kan lösa dem med några enkla åtgärder. Det kommer att krävas förbättrin­gar i ledarskap, vi måste ge möjlighet till mer flexibilit­et på arbetsplat­sen, och vi behöver fler studieplat­ser. Därtill bör lönefrågan lösas, och där litar jag på att arbetsmark­nadsparter­na hittar en hållbar lösning som ökar uppskattni­ngen för vårdarbete­t. Samtidigt ska vi dra nytta av ny teknologi för att underlätta läget.

De nya välfärdsom­rådena står inför en stor utmaning men det är inte bara välfärdsom­rådena som kan lösa problemen. Det krävs vilja också från statsmakte­n och ett gott samarbete mellan intresseor­ganisation­er och utbildning­senheter.

När välfärdsom­rådena gör upp sin första strategi är det viktigt att alla funderar på hur man kan stärka personalen­s välmående. De ekonomiska resurserna är knappa men utan vårdare har vi ingen vård.

Orsaken till att vårdreform­en gjordes var just för att vi nu ska våga ändra på strukturer och göra saker bättre. Nu handlar det om att våga ta tag i problemen. Det vill jag se till att vi gör i västra Nyland och HUS men också i alla andra områden, inklusive Helsingfor­s stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland