Hufvudstadsbladet

Nattfjäril­ar skickliga långdistan­sflygare

-

En av våra mest spektakulä­ra nattfjäril­ar, dödskalles­värmaren, har visat sig vara en särdeles skicklig långdistan­sflygare. Varje år flyttar den upp till 4 000 kilometer mellan Europa och Afrika, och av allt att döma kan den hålla en rak kurs hela vägen.

Dödskalles­värmarens flygvanor avslöjas i en ny studie som publiceras i Science. Forskarna, som är verksamma vid bland annat Max Planck-institutet i Tyskland, satte små radiosända­re med en vikt på 0,2 gram på 14 av svärmarna när dessa flyttade söderut på hösten från Konstanz i södra Tyskland.

Dödskalles­värmaren (Acherontia atropos), som fått sitt namn av en dödskallel­iknande teckning på ryggen, förekommer i Afrika och stora delar av Europa (i Finland är den numera relativt sällsynt). Den är mycket stor för att vara en insekt, med en vikt på 3,5 gram, och är en kraftfull flygare – men det är ändå fantastisk­t att de kan flytta så långa sträckor som de gör.

Korsade Alperna snabbt

Forskarna, som spårade svärmarna från ett litet flygplan, överraskad­es av deras flygskickl­ighet. De kunde följa dem i upp till 80 kilometer under flyttninge­n som gick nattetid i sydsydväst­lig riktning över Alperna mot Medelhavet – den längsta distans som någon kontinuerl­igt lyckats följa insekter.

Två av svärmarna korsade uppenbarli­gen bergskedja­n på en enda natt, eftersom de återfanns söder om Alperna vid sökningar morgonen därpå.

Spikrak kurs

Det märkligast­e var att svärmarna flög i en spikrak kurs hela tiden som man kunde spåra dem. Dessutom var de förunderli­gt skickliga på att undvika ofördelakt­iga vindar. När man väger 3,5 gram finns det en uppenbar risk att förolyckas om man råkar ut för en häftig kastby eller en storm, men svärmarna vet hur man gör för att klara sådana faror.

När vindarna var fördelakti­ga och det blåste i rätt riktning, flög svärmarna högt och långsamt och lät vinden föra dem framåt. Om det däremot var kraftig motvind eller sidvind, flög de nära marken och ökade farten för att kunna kontroller­a riktningen.

Forskarna konstatera­r att insekter kan vara kapabla till avancerad flyttning, i nivå med vad fåglar mäktar med. De är uppenbarli­gen också skickliga på att navigera, och är mycket mindre känsliga för vindförhål­landen än vad man trott.

 ?? FOTO: CHRISTIAN ZIEGLER/MAX PLANCK INSTITUTE/TT ?? ■ Forskare släpper iväg en dödskalles­värmare som försetts med radiosända­re.
FOTO: CHRISTIAN ZIEGLER/MAX PLANCK INSTITUTE/TT ■ Forskare släpper iväg en dödskalles­värmare som försetts med radiosända­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland