Hufvudstadsbladet

“Det roligaste med att vara programled­are är att trolla fram gäster”

Vi träffar de flesta gästerna för första gången i intervjufå­töljen och säger “Hej, vem är du?” säger Frank Melasniemi, 11, och Isa Lodenius, 13, och skrattar.

- TEXT: MARIA SAARISTO FOTO: TIMO KARI

Både Frank Melasniemi och Isa Lodenius sa genast jo! när de fick frågan om de ville vara programled­are i Estrids bokklubb. Ett program där barn intervjuar författare och illustratö­rer om barnböcker de har jobbat med. – Jag hade sett på Estrids bokklubb och tyckte att det var jätterolig­t att få en chans att vara med, säger Isa, som redan har hunnit vara programled­are i flera säsonger. Men på vilket sätt blir programmet annorlunda när ett barn arbetar som programled­are? – Det blir nog mera som ett barnprogra­m då, säger Frank. Som programled­are har Isa och Frank lärt sig känna många nya människor och framförall­t har de lärt sig hur det är att skriva en bok.

– Fast böcker är olika är arbetet med att skriva böcker nog ganska lika. Alla författare svarar alltid på samma sätt när man frågar hur det är att skriva en bok. Antingen arbetar författarn­a en viss mängd timmar med boken varje dag, oberoende av om de är inspirerad­e eller inte. Eller så arbetar de bara när de känner sig inspirerad­e och hinner, säger Isa. Ibland kan det hända missöden under inspelning­arna – En gång spelades i misstag bara en tredjedel av ett avsnitt in. Då fick vi komma tillbaka några veckor senare för att spela in resten av avsnittet på nytt, men då hade jag i misstag satt på mig fel kläder. Alltså andra kläder än förra gången på det redan inspelade materialet, säger Frank. – Ibland kan det hända att jag säger något och att jag sedan tappar tråden, och att det blir helt tyst. Men då är det bara att konstatera att det här inte fungerade och att gå vidare till nästa fråga, säger Isa. Varje avsnitt i Estrids bokklubb börjar med att Isa eller Frank trollar fram gästen

– Det är allra roligast att se hur gästen trollas fram. Alla gäster gör olika saker när de kommer fram. Vissa gräver sig i näsan, vissa sover och andra viker pappersfly­gplan, säger Frank. När inspelning­en är slut kastar Frank och Isa upp en bunt med papper i luften. – Om det är något jag har lärt mig här är det att kasta papper på ett snyggt sätt, säger Isa. – Hemlighete­n är att ha ett finger mellan pappren, säger Frank. Men hur är det att se sig själv i television­en? – Jag såg jätteliten ut i programmet när jag var med senast och det kändes väldigt konstigt, säger Frank. Det tog nämligen lång tid efter inspelning­en innan programmet faktiskt visades i television­en. Det kommer också att vara lång tid sedan avsnitten som visas i höst spelades in, så få se hur det känns den här gången för Frank och Isa.

 ?? ??
 ?? ?? Isa Lodenius ■
Isa Lodenius ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland