Hufvudstadsbladet

Sluta glorifiera fylleri

Statsminis­tern får supa sig full om hon vill – men att presentera det som något alla gör och behöver är sorgligt, skriver chefredakt­ör Erja Yläjärvi

- Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hbl.fi

Först av allt ett klargörand­e: Var och en av oss har rätt att festa, och var och en av oss har rätt att göra det privat om man så vill. Även statsminis­ter Sanna Marin.

När det sker delvis offentligt – Marin festade loss berusad inte bara i en privat lägenhet utan också på nattklubbe­n Teatteri i Helsingfor­s – och när det gäller den allra högsta statsledni­ngen följer dock oundviklig­en en samhällsde­batt.

Det är onödigt att debattera hur berusad en finländsk minister får vara – och hur ofta – för att kunna sköta sitt jobb ordentligt. Marin har varit en kompetent statsminis­ter och hennes festande förtar inte på något sätt det faktum att hon garanterat har jobbat mycket mer med svårare frågor än de flesta av oss. Inget tyder heller på att hon inte kan jobba profession­ellt framöver under den kommande hösten.

Men diskussion­en kring Marins alkoholvan­or håller på att bli lätt märklig. Det är många som stenhårt försvarar hennes rejäla konsumtion av alkohol som något helt normalt. Som om alla ibland behöver supa sig fulla för att ”nolla” läget eller stå ut med livets krävande situatione­r.

Att idealisera sådant är sorgligt. Alla finländare har verkligen inte enbart goda erfarenhet­er av föräldrar som kommer hem berusade, av sin egen partner som inte kommer hem alls, eller av hur partnern beter sig efter för många öl. Många ångrar sina egna fyllekväll­ar senare när de inser hur de betedde sig. Och enormt många kämpar med alkoholber­oende och försöker ta en dag åt gången utan alkohol.

Alkohol är en laglig drog som vi alla får konsumera utan att bli föremål för moralisera­nde, och många klarar av det utan problem. Samtidigt är det ett genuint protycker blem för många, som sociologen och riksdagsle­damoten Anna Kontula påpekade på Twitter. Det finns inget som helst behov av att aggressivt försvara eller idealisera supande som något som ”alla gör”.

Att vi länge har haft ett samhällskl­imat där de som tackar nej till alkohol tvingas försvara sitt beteende – ofta också på arbetsplat­ser – mera än de som är för fulla, är inte positivt. Att säga detta högt är inte orimlig kritik mot statsminis­tern eller dem som väljer att konsumera stora mängder alkohol.

Sanna Marin gör inte heller sig själv en tjänst när hon vägrar reflektera över sitt beteende med alkohol. Hon tänker fortsätta så som hon är, och festa om hon vill. Det har hon i och för sig rätt till och hon behöver inte skämmas för det. Men lite ödmjukhet skulle inte skada, att ens antyda att hon förstår också dem som inte nödvändigt­vis att det hon gör är enbart coolt.

På samma sätt är det lätt marginalis­erande för andra 36-åringar att offentligt presentera ett ytterst privilegie­rat sätt att festa – där man har permanent tillgång till både pengar och barnvakt – som ett ”vanligt” liv. Det är det inte, även om statsminis­tern själv förstås har ett intresse av att presentera det så.

En 36-åring är inte ung, och många småbarnsfö­räldrar i den åldern kämpar med lågavlönad­e och osäkra jobb, sjuka föräldrar och sömnlösa nätter av helt andra orsaker än vilda fester. Många ensamståen­de föräldrar kan inte komma hem fulla klockan fem på morgonen. Även när de går på fest vill många föräldrar inte bli berusade, för att vid behov kunna ta hand om sina barn även mitt i natten. Ytterst många unga människor idealisera­r inte alls berusning, i själva verket har de ungas alkoholkon­sumtion minskat kraftigt.

Självklarh­eter, men något som nu lätt glöms bort i diskussion­en kring Marin.

Vi behöver inte moralisera och vi borde snabbt gå vidare till att diskutera helt andra frågor i samhället. Men de som nu enbart försvarar Marins beteende och inte ser några problem alls borde fundera ens en liten stund på vilken slags livsstil de då inte försvarar när de så innerligt vill försvara just Marins sätt att festa. Statsminis­tern är alltid en offentlig förebild för hela landet, oavsett om hon vill det eller inte.

Vi vill verkligen inte heller gå tillbaka till Kekkonens tid, då alla problem kring alkohol sopades under mattan, då politiker aktivt skyddades från dess följder och då till exempel kvinnornas roll i samhället var en helt annan. Det var inte en bra tid och vi ska vara glada för att den är bakom oss.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland