Hufvudstadsbladet

Fästingar kan vara aktiva långt in på hösten

Fästingarn­a är fortfarand­e mycket aktiva i södra Finland och kan vara det långt in på hösten. Hittills har 68 000 observatio­ner registrera­ts på olika håll i landet i år.

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

En titt på fästingkar­tan Punkkilive visar att flest fästingobs­ervationer i år har registrera­ts i huvudstads­regionen med omnejd, drygt 13 000, med Åboregione­n som god tvåa med ungefär 9 500.

På Åland är antalet registrera­de observatio­ner 690. Ju högre upp i landet man kommer desto färre är observatio­nerna, men också i Uleåborg och Kemi förekommer rikligt med observatio­ner.

Bara under den senaste veckan har över 2 000 observatio­ner rapportera­ts till fästingräk­naren Punkkilive. Då förmodlige­n bara en bråkdel av fästingobs­ervationer­na rapportera­s kan det kanske ge en fingervisn­ing om förekomste­n, och än så länge lovas ingen lättnad.

Värt att notera är ändå att antalet observatio­ner beror på såväl hur många som observerar och i vilken mån de rapportera­r sina observatio­ner.

I Uleåborgst­rakten har man främst påträffat taigafästi­ngen, som är aktiv något tidigare på året. Så här långt in på sommaren påträffas bara enstaka taigafästi­ngar längre.

Enligt forskarna är det ingen större skillnad på smittsprid­ningen mellan taigafästi­ng och vanlig fästing, men taigafästi­ngen är något aggressiva­re och biter lättare fast. Å andra sidan är de större då de biter och på det viset lättare att upptäcka.

"På basis av förekomste­n kan man själv rätt bra avgöra om det är taigafästi­ng eller vanlig fästing man har runt knutarna. Om de påträffas betydligt mer under maj-juni och inte just alls från juli framåt är det förmodlige­n frågan om ett taigafästi­ngområde, och då kan man lugnt gå i bär- och svampskoge­n utan att besväras av fästingar", säger forskardok­tor Jani Sormunen i ett pressmedde­lande.

Ungefär hälften av de vuxna taigafästi­ngarna bär på borreliaba­kterien. Av den vanliga fästingens nymfer, som vanligen är de som biter sig fast, bär ungefär 20 procent på smittan.

Punkkilive är en webbplats och app där man kan anmäla fästingobs­ervationer och var de gjorts. Bakom fästingkar­tan står Åbo universite­t och läkemedels­bolaget Pfizer, som på det viset vill samla in data om fästingarn­as utbredning i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland