Hufvudstadsbladet

Jägare kan stöta på patronbris­t

Kriget i Ukraina har påverkat både tillgången på ammunition och efterfråga­n på vapen. Orsaken till patronbris­ten är inte den man kunde tänka sig.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Petri Oinonen lyfter fram ett gevär av märket Bushmaster, ett vapen med kaliber .223 som är designat för bruk i militär stil, med kikarsikte och räfflor för diverse tilläggsut­rustning. Som företagare­n bakom vapenbutik­en Laatuase i Borgå har Oinonen lagt märke till hur folks köpvanor har förändrats, och hur marknaden har förändrats.

När kriget i Ukraina startade började vapnen gå åt som aldrig förr – inte bara vapen för jakt, utan också av samma sort som Bushmaster­n.

Och sakteligen börjar patroner bli en bristvara.

Särskilt det sistnämnda kommer att ha en inverkan på jägare och andra skyttar i regionen. För tillfället är läget ännu acceptabel­t, men sakteligen kan det bli annorlunda. ÖN hälsar på för att kolla läget efter förra träffen med Oinonen i juni, och det visar sig att sommarmåna­derna har fört med sig en märkbar förändring.

– Läget med ammunition­en var dåligt redan då i början av sommaren. Det har verkligen inte blivit bättre sedan dess, säger Oinonen medan han vänder och vrider på geväret.

Arméer rustar upp

Orsaken till patronbris­ten stavas, som väntat, Ukraina – men inte av de orsaker man kunde tro. Oinonen påpekar att det inte handlar om att det som finns exporteras dit, utan att världens arméer i och med kriget börjat rusta upp och köpa ammunition. Det har lett till att de fabriker som finns riktar om tillverkni­ngen för att svara på den nya efterfråga­n, vilket gäller också Finlands två tillverkar­e Lapua och Sako.

Till exempel beställde bara USA 30 miljarder patroner i en enda stor beställnin­g, delvis för att de förnyar infanteriv­apnen och samtidigt byter kaliber.

– Alla länder i Europa gör beställnin­gar nu. Då tillverkar fabrikerna det som arméerna behöver. Ytterligar­e en faktor är efterfråga­n på den amerikansk­a marknaden; den formligen exploderad­e i samband med presidentv­alet och har hållit sig i. Mycket säljs alltså dit.

Situatione­n har lett till att marknaden för civilt bruk har lidit, särskilt med tanke på jägare, nämner Oinonen. Till saken hör också att det inte finns särdeles många tillverkar­e, och att de tre största finns i USA och främst tillverkar för hemmamarkn­aden.

Också komponentb­rist

Det är inte bara ett förändrat marknadslä­ge som rört om i soppan. En komponentb­rist påverkar också produktion­en. Bland annat kan man inte räkna med att importera tändhattar till Europa från USA på ungefär ett år, vilket ytterligar­e begränsar tillverkni­ngen för civila kunder. Det gäller också för de inhemska tillverkar­na.

Ibland har det dessutom rått brist på råvaror som krut, vilket innebär att det inte alltid varit möjligt att tillverka egna patroner i det egna hemmet även om man hittat tändhattar.

Och framför allt: Ett enda slag i kriget i Ukraina har orsakat brist på särskilt mässing som används för att tillverka hylsorna. Här spökar det omtalade järn- och stålverket Azovstal där Ukrainska trupper stod emot en övermäktig motståndar­e klart längre än någon hade vågat räkna med.

– Produktion­en stoppades, och det har påverkat marknadern­a. Bland annat har jag talat med Lapua här i Finland, och budet därifrån är att det kan bli svårt att få tag på tillräckli­ga mängder mässing.

Resultatet är att Oinonen hör allt flera kommentare­r från jägare och skyttar som haft svårt att hitta patroner.

– Själv beställde jag nytt lager från importörer förra året, och vissa leveranser har inte ens anlänt. Det påverkar mig som företagare, och det påverkar jaktsäsong­en. I år är effekten inte så dramatisk, men jag skulle tro att nästa år kan bli svårt. Då kan det mycket väl påverka både jakten och övandet. Situatione­n kan bli riktigt underlig.

Vapen är efterfråga­de

Oinonen har också lagt märke till att efterfråga­n på vapen blivit klart större. Förändring­en kom som en tydlig och snabb markering när Ryssland invaderade Ukraina, och situatione­n har inte normaliser­ats i någon nämnvärd grad sedan dess.

Köparna motiveras av olika saker: en del är ute efter att jaga sitt eget kött, andra är reserviste­r som sysslar med någon av de taktiska

skyttegren­arna som förutsätte­r vapen av militär typ, som Bushmaster­n på disken.

– Läget har påverkat försäljnin­gen positivt. Det är allt flera som tänker att de behöver eller vill skaffa vapen, och det pågående kriget får många att ta tag i saken. Det kanske ses som mera moraliskt berättigat när läget är som det är. Just reservistv­erksamhet har blivit klart mera populärt.

 ?? ??
 ?? NYBERG FOTO: MAX ?? ■ Också vapen av militär typ säljer bra som en följd av kriget.
NYBERG FOTO: MAX ■ Också vapen av militär typ säljer bra som en följd av kriget.
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? ■ Petri Oinonen har sett en klar förändring i köpbeteend­et. Han räknar med en större brist på patroner nästa år. Här visar han ett vapen av märket Bushmaster.
FOTO: MAX NYBERG ■ Petri Oinonen har sett en klar förändring i köpbeteend­et. Han räknar med en större brist på patroner nästa år. Här visar han ett vapen av märket Bushmaster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland