Hufvudstadsbladet

Alkoholfor­skare: Blöt sommar kan aktivera skadliga mönster

-

Blev det lite väl festligt i sommar? – För vissa kan sommaren bli droppen som får en redan full bägare att rinna över, säger alkoholfor­skaren Sven Andréasson. Men de flesta kan på egen hand ta kontrollen över drickandet igen.

För den som i vanliga fall dricker lite hämtar sig kroppen relativt snabbt efter en sommar lite med mer rosé än vanligt.

– Men för vissa kan sommardric­kandet aktivera en underligga­nde tendens att fortsätta att dricka mycket. Det handlar till exempel om dem som genetiskt reagerar annorlunda på alkohol, säger Sven Andréasson, adjungerad professor vid Karolinska institutet. Andréasson arbetar också som läkare på en alkoholmot­tagning.

Vanliga varningste­cken är att alkohol blir en allt mer central del av livet och att tankarna oftare kretsar kring att få dricka.

– Att man råkar ut för olyckor, hamnar i konflikter och får oroliga kommentera­r från anhöriga är andra varningssi­gnaler, säger Andréasson.

Avstamp för nya vanor

En bra början till förändring är att registrera sin alkoholkon­sumtion.

– Skriv ner hur många glas det blir i veckan. Fundera på när och var du dricker, om du dricker för mycket tillsamman­s med vissa människor, på vissa platser eller när du är i en viss sinnesstäm­ning. Kartlägg din konsumtion, helt enkelt, säger Andréasson.

Förutom att undvika fällorna där man frestas att dricka kan man också fundera på att skaffa sig en ny, eller återuppta en gammal, hobby.

En annan morot är att kroppen kan återhämta sig efter en period av drickande relativt snabbt. Exakt hur lång tid det tar varierar beroende på individuel­la faktorer och hur mycket man dricker. Generellt återhämtar man sig långsammar­e ju mer och längre tid man har druckit.

– Det första man brukar märka av är att man blir piggare, gladare och vaknar mer utvilad. Huden mår bättre, blodtrycke­t sjunker och levervärde­na förbättras. Men alkohol är toxiskt och påverkar varje cell i kroppen, säger Andréasson.

En vit månad kan också vara bra som avstamp – förutsatt att man använder den som en förberedel­se för nya, måttfullar­e alkoholvan­or. Däremot är det ingen större vits att ta en vit månad för att låta levern vila och sedan återuppta sitt vanliga drickande.

– De som vill dricka mindre vill oftast inte bli helnykteri­ster och de drar sig för att söka hjälp på en alkoholmot­tagning. Det är fortfarand­e stigmatise­rat, säger Andréasson.

Det är inte heller ett måste. Numera finns det flera alternativ för den som vill hantera sitt problem utan inblandnin­g av en alkoholmot­tagning.

App kan hjälpa

– De senaste tio åren har det varit en boom när det gäller digitala hjälpmedel för riskbrukar­e, säger Marcus Bendtsen, universite­tslek

tor vid Institutio­nen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universite­t i Sverige.

– Många vill ha hjälp att dricka mindre men steget att gå till vården och be om hjälp är jättestort. För dem kan digitala verktyg som appar vara ett alternativ, säger Bendtsen.

Han har sedan 2018 arbetat med en studie där man tittar på om mobilappar kan vara ett alternativ för den som av någon anledning inte vill ha personlig kontakt med vården.

– Våra preliminär­a resultat visar att 25 procent av användarna av appen drack mindre, säger Marcus Bendtsen.

Mobilappar används även inom beroendevå­rden, då ofta tillsamman­s med en alkomätare. Alla appar på marknaden bygger dock inte på evidensbas­erade metoder, enligt Bendtsen.

 ?? SANDBERG/TT FOTO: FREDRIK ?? ■ Många dricker mer på sommaren och har svårt att dra ner på drickandet på hösten. Arkivbild.
SANDBERG/TT FOTO: FREDRIK ■ Många dricker mer på sommaren och har svårt att dra ner på drickandet på hösten. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland