Hufvudstadsbladet

Uppgifter om nya drönaratta­cker på Krim

Under lördagsför­middagen kom nya rapporter om drönaratta­cker mot ryska mål, däribland mot den ryska flottans högkvarter på Krimhalvön.

- TT

Den av Ryssland tillsatta borgmästar­en i ryskockupe­rade Sevastopol hävdar att en drönare ska ha skjutits ned ovanför den ryska flottans högkvarter, landat på taket och fattat eld. Det finns inga rapporter om skadade personer.

Uppgiftern­a har inte bekräftats av någon oberoende källa.

Endast minimala förändring­ar har skett längs frontlinje­rna i Ukraina, enligt det brittiska försvarsde­partemente­t. Det mest signifikan­ta är att ryska styrkor närmar sig staden Bakhmut i Donetskreg­ionen, som innan kriget hade en befolkning­smängd på drygt 70 000.

Endast begränsade operatione­r

I den sydvästra delen av landet, där det kommit flera rapporter om att Ukraina förbereder en motoffensi­v mot staden Cherson, har varken ukrainska eller ryska styrkor gjort några framsteg. Samtidigt blir ukrainska attacker bakom Rysslands linjer alltmer frekventa, vilket påverkar den ryska logistiken.

Det är osannolikt att situatione­n kommer att förändras nämnvärt under den kommande veckan, tillägger försvarsde­partemente­t. De ser att ryska styrkor endast kommer att kunna genomföra begränsade operatione­r, i de flesta fall endast på kompaniniv­å.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat Rysslands attack mot Ukraina för ett imperialis­tiskt, revanschis­tiskt brott mot internatio­nell rätt.

Under senare tid har han blivit allt mer kritisk mot den ryske ledaren.

– Sedan Vladimir Putin inledde sin brutala attack mot Ukraina har kriget återvänt till europeisk mark, några timmar bort från oss, sade Macron i ett tal på fredagen för att uppmärksam­ma 78-årsdagen av de allierades landstigni­ng i det av nazisterna ockuperade södra Frankrike under andra världskrig­et.

Macron varnar franska medborgare för att den energi- och ekonomiska kris som Europa står inför inte är över, och kallar den "priset för vår frihet och våra värderinga­r."

Oron ökar vid kärnkraftv­erk

Tidigare på fredagen talade Putin med Macron, och ska ha lovat ge det Internatio­nella atomenergi­organet (IAEA) all nödvändig hjälp för att kunna genomföra en inspektion av kärnkraftv­erket Zaporizjzj­a. Det finns en växande internatio­nell oro för säkerheten vid kärnkraftv­erket, som är ockuperad av ryska styrkor.

De två diskuterad­e också ansträngni­ngar för att få ut spannmål och andra livsmedels­råvaror ur Ryssland. EU:s sanktioner som syftar till att få ett slut på kriget gör undantag för livsmedel.

Det var den 20:e gången i år som de två ledarna talades vid, men första gången på tre månader.

 ?? FOTO: AP/TT ?? ■ Bild från en annan drönaratta­ck mot Krim i tisdags. Arkivbild.
FOTO: AP/TT ■ Bild från en annan drönaratta­ck mot Krim i tisdags. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland